Mai multe zile de concediu plătit pentru anumiţi angajaţi din România. Cine sunt beneficiarii

Durata concediului de acomodare s-ar putea dubla, potrivit unui proiect de lege care a ajuns marți, în dezbaterea Senatului. Astfel, românii care adoptă un copil vor beneficia de mai mult timp pentru a dezvolta o relație de familie cu minorul.

20 oct. 2022, 10:26
Mai multe zile de concediu plătit pentru anumiţi angajaţi din România. Cine sunt beneficiarii

Protivit noului proiect de lege, care se află pe masa Senatului, durata concediului de acomodare ar putea să ajungă la doi ani. În această perioadă este inclusă și cea a încredințării copilului în vederea adopției.

Citește și Record de adopţii în România. Gabriela Firea: „1653 de copii și-au găsit familiile-pereche, cei mai mulți din ultimii 20 de ani”

”Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei precum şi de o indemnizaţie lunară”, de arată în proiectul de lege.

Scopul acestui act normativ este să elimine diferențele de tratament dintre părinții naturali care beneficiază de un concediu de creștere a copilului de doi ani și părinții adoptivi, care beneficiază de un concediu de acomodare de un an.

”Având în vedere faptul că respectarea principiului egalităţii se verifică atât prin raportare la diferenţă, cât şi la discriminare, şi comparând legea care stabileşte durata maximă a
concediului de acomodare a copilului adoptat (L. nr. 273/2004), cu legea care stabileşte durata concediului de creştere a copilului (O.U.G nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor), se constată faptul că în timp ce naşterea unui copil asumat şi însuşit de familie dă naştere unui drept de concediu cu durata de maximum doi ani pentru unul dintre părinţi, adoptarea unui copil dă naştere unui concediu de acomodare de doar maximum un an.

Considerăm că este normal ca, pentru a respecta principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii (şi, implicit, egalitatea copiilor în faţa legii), să crească şi durata maximă a concediului de acomodare la doi ani, pentru că durata procesului de adaptare la familie nu trebuie să fie diferită nici în funcţie de momentul în care copilul ajunge să facă  parte din familie (momentul naşterii ori cel al adopţiei), şi nici în funcţie de modul în care acesta devine parte din familie (prin procesul naşterii ori prin procesul adopţiei)”, motivează inițiatorii actului normativ.

Noua lege vine și cu o indemnizație lunară care reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de adopție. Cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Citește și Gabriela Firea, indignată că problemele cu care se confruntă familiile nevoiaşe, copiii şi tinerii nu sunt de interes pentru politicieni: „Când ridic şi eu mâna să vorbesc despre aceste lucruri, toţi se uită în telefoane”