Mai multe ZILE LIBERE la privat pe acelaşi salariu lunar. „Două zile nu sunt suficiente pentru weekend”

Directorul general al unei firme de relații publice din Londra a luat decizia de a scurta săptămâna de lucru la patru zile.

10 oct. 2022, 12:44
Mai multe ZILE LIBERE la privat pe acelaşi salariu lunar. „Două zile nu sunt suficiente pentru weekend”

Samantha Losey este directorul general al Unity, o firmă de relații publice din Londra, și și-a dorit ca echipa ei să lucreze mai puține ore, dar să primească același salariu. Aceasta a întâmpinat probleme atunci când a trebuit să convingă consiliul de administrație al companiei să fie de acord cu proiectul de reducere al săptămânii de lucru la doar patru zile, potrivit CNN.

„A trebuit să lupt foarte mult să facem asta. nimeni nu era dispus. Toată lumea era foarte tradiționalistă”, a declarat Losey.

Îngrijorarea cea mai mare era că reducerea cu 20% a orelor de lucru ar putea scade producția și ar determina clienții să plece. După procesul de convingere și un început nu tocmai ușor, directorul general spune că echipa ei funcționează normal și că este 80% sigură că lucrurile vor continua așa și după încheierea proiectului pilot care se încheie la sfârșitul lunii noiembrie.

Citește și: Femeile au ajuns să se bată pe această meserie de bărbaţi! Salarii de 10.000 de lei pe lună!

„Capul meu s-ar rostogoli ca al Mariei Antoinette dacă aș spune echipei: nu mai facem asta”, a mai spus ea.

70 de companii din Regatul Unit participă la acest proces pilot. Angajații lucrează doar 80% din orele obișnuite, primid același salariu- cu condiția să livreze 100% din munca obișnuită.

Programul este condus de mai multe ONG-uri care colaborează cu cercetători de la Universitatea Oxford, Universitatea Cambridge și Boston College.

Procesul pare să fie unul benefic, 95% dintre companii spunând că nivelul de productivitate a rămas același sau chiar a devenit mai bun. Un procent de 86% își dorește să rămână la programul de 4 zile de muncă pe săptămână permanent.

Gary Conroy, fondatorul și CEO-ul 5 Squirrels, a declarat că noua rutină are beneficii importante și neașteptate pentru angajați. „Cu toții am slăbit mult. Eram supraponderali înainte. Echipa are mai mult timp să gătească și să mănânce sănătos. Mulți oameni merg mult mai mult la sală”, a explicat el.

După patru luni de la debutul proiectului pilot, Losey a declarat că clienții sunt la fel de mulțumiți, iar echipa este mult mai creativă și inspirată. Un studiu intern făcut de companie arată că prductivitatea a crescut cu 35% și angajații se simt mai sănătoși și fericiți.

Cu toate astea, un sondaj făcut în Statele Unite a constatat că, pentru unele companii, în ciuda faptului că angajații se simt mai confortabil lucrând doar patru zile pe săptămână, nivelul de implicare nu a înregistrat o creștere corespunzătoare.

Citește și: CIA face angajări în România. Ce posturi sunt disponibile şi ce salarii se oferă