Mai mulţi bani de la stat pentru părinţii care se întorc la muncă înainte de finalizarea concediului de creştere a copilului

Guvernul Cîţu s-a reunit în şedinţă, miercuri, la Palatul Victoria, la ora 13.00. Pe agenda ședinței se află și proiectul privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care încurajează părinții să revină la muncă mai devreme de finalizarea concediului de creştere a copilului în schimbul unui stimulent în inserţie în valoare de 1.500 lei.

07 apr. 2021, 15:30
Mai mulţi bani de la stat pentru părinţii care se întorc la muncă înainte de finalizarea concediului de creştere a copilului

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a explicat cum vor fi alocaţi mai mulţi bani de la stat pentru părinţii care se întorc la muncă înainte de finalizarea concediului de creştere a copilului.

„Guvernul a adoptat o OUG prin care se acordă părinţilor aflaţi în concediul de creştere a copilului un stimulent de 1.500 de lei dacă aceştia aleg să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de şase luni a copilului. Aceasta este o măsură activă care încurajează întoarcerea la muncă. De asemenea, contribuie la creşterea veniturilor părinţilor, scade riscul deprofesionalizării şi asigură o forţă de muncă necesară în acest moment la nivelul angajatorului

Practic, noile prevederi sunt următoarele:

– se acordă un stimulent de 1.500 de lei în locul stimulentului de 650 de lei dacă părinţii aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de şase luni de către copil sau vârsta de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

– Se menţine stimulentul de 650 de lei pentru părinţii care revin în activitate până la împlinirea vârstei de doi ani.

– După împlinirea de către copil a vârstei de şase luni sau un an în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi sau trei ani în cazul copilului cu dizabilizăţi

Această OUG mai aduce şi un stimulent de inserţie de 650 de lei pentru părinţii care se întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de concediul de creştere a copilului cu dizabilităţi, cu vârstă cuprinsă între 3 şi 7 ani

Se iau în calcul şi perioada în care părinţii au fost în şomaj tehnic la calculul perioadei pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Odată ce părintele s-a întors la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de şase luni a copilului, dar nu din vina lui îşi pierde locul de muncă şi în intervalul de doi ani îşi regăseşte un alt loc de muncă, atunci poate să beneficieze de acest stimul de inserţie.

Aceasta este o primă măsură dintr-un set de măsuri active pe care Guvernul le are în vedere pentru a creşte gradul de ocupare, de stimula piaţa activă şi a încuraja munca şi pentru a încerca să direcţionăm oamenii din România care în momentul de faţă se află în situaţii de relaţie directă cu statul, cum ar fi plata şomajului sau a ajutorului social, să se întoarcă spre muncă şi în felul acesta să treacă şi la un nivel superior de venituri şi în acelaşi timp veniturile statului să aibă de câştigat”, a explicat ministrul Muncii.

Mai mulţi bani pentru părinții care se întorc la muncă înainte de finalizarea concediului de creştere a copilului. Pe agenda ședinței de miercuri a Guvernului se află un proiect de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Prin acest proiect Executivul îşi propune să încurajeze părinții să revină la muncă înainte de finalizarea concediului pentru creşterea copilului.

Potrivit proiectului, stimulentul de inserţie poate ajunge până la 1.500 lei.

„Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin.(1) au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :
a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;
b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

(2) Persoanele care au finalizat concediul pentru creșterea copiilor și obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin.(1) beneficiază de stimulentul de inserție în cuantumul prevăzut la alin.(1) lit.b) după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități. Acest stimulentul de inserție se acordă inclusiv persoanelor prevăzute la alin.(1) .
(3) Stimulentul de inserție acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu dizabilități nu se cumulează cu indemnizația prevăzută art. 31 alin. (2).
(4) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară prevăzută la art. 2 alin.(1) şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă. Indemnizația lunară prevăzută la art. 2 alin.(1) nu se cumulează cu stimulentul de inserție.
(5) Stimulentul de inserție în cuantumul prevăzut la alin.(2) se acordă și în situația în care, certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului expiră după împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.
(6) În situația persoanei îndreptățite care beneficiază de stimulentul de inserție în cuantumul prevăzut la alin.(2) al cărei copil este încadrat în grad de handicap după împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, stimulentul de inserție se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani.
(7) În situația prevăzută la alin.(6), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserție se face în baza unei noi cereri completată de persoana îndreptățită și a copiei după certificatul de încadrare în grad de handicap.
(8) Cuantumul stimulentului de inserţie se majorează prin hotărâre a Guvernului.”, se arată în proiectul de Guvern.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 priv… by Alina Andrei Bodrug on Scribd

„Încurajăm părintele care se află în concediu de creştere a copilului să se întoarcă la muncă, pentru că această măsură de întoarcere în activitate înainte de 6 luni. Un stimulent de reinserţie de 1.500 de lei, deci mult mai mare decât ceea ce exista până acum, şi anume 650 de lei, va fi completat de un alt proiect al nostru de construcţie de creşe şi grădiniţe la nivel naţional”, a declarat Raluca Turcan.

De asemenea, potrivit România TV, Guvernul se pregătește să adopte astăzi o lege prin care localurile care încalcă restricţiile să fi închise 14 zile la prima abatere sau 30 de zile la a doua. Proiectul va da dreptul inclusiv poliției să suspende activitatea acestor localuri.