Mai mulţi civili ucişi de forţele SUA şi afgane decât de talibani, potrivit unui raport ONU

Forţele americane şi afgane au ucis mai mulţi civili decât talibanii sau alte grupări insurgente în Afganistan, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite pe primul trimestru din 2019, făcut public miercuri, informează France Presse.

RomaniaTV.net
24 apr. 2019, 06:40
Mai mulţi civili ucişi de forţele SUA şi afgane decât de talibani, potrivit unui raport ONU

În perioada respectivă, forţele internaţionale şi proguvernamentale s-au făcut responsabile de moartea a 305 civili, faţă de 227 de civili, câţi au fost ucişi de talibani şi de alte grupări armate, indică acest raport al Misiunii de asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (UNAMA) .

Cele mai multe dintre decese s-au produs în timpul atacurilor aeriene sau în cursul misiunilor de recunoaştere la sol, desfăşurate în special de către forţele afgane, între care unele ‘par să acţioneze în deplină impunitate’, potrivit raportului.

‘UNAMA cere forţelor de securitate naţionale afgane şi forţelor militare internaţionale să efectueze anchete privind suspiciunile legate de victimele civile, să facă publice rezultatele investigaţiilor şi să despăgubească victimele în mod corespunzător’, subliniază organizaţia.

ONU a început să elaboreze statistici privind victimele civile în Afganistan în 2009, pe fondul deteriorării situaţiei de securitate din această ţară.

Aceste noi cifre au fost făcute publice în timp ce SUA, angajate militar în Afganistan din 2001, şi-au intensificat operaţiunile aeriene, depunând totodată eforturi pentru a negocia un acord de pace cu talibanii, care controlează în prezent zone vaste din teritoriul ţării.

Anul 2018 este considerat de UNAM cel mai sângeros de până acum pentru civilii afgani, cu un bilanţ de 3.804 morţi.