Maia Sandu, ordin pentru procurorii Republicii Moldova: Să aplice legea şi să lucreze pentru interesul naţional

Şefa guvernului de la Chişinău, Maia Sandu, le-a cerut vineri procurorilor din Republica Moldova să aplice legea şi să lucreze în interesul naţional, declarând în cursul unei conferinţe de presă că procuratura moldoveană nu este funcţională la ora actuală, potrivit Radio Chişinău.

05 iul. 2019, 16:22
Maia Sandu, ordin pentru procurorii Republicii Moldova: Să aplice legea şi să lucreze pentru interesul naţional

„Astăzi în Republica Moldova nu există Procuratură”, a afirmat Maia Sandu, adăugând că justiţia de la Chişinău a eşuat în mod lamentabil în investigarea dosarului „furtul miliardului” şi în combaterea corupţiei.

Premierul moldovean i-a îndemnat pe procurori să nu mai asculte de ordinele procurorului general, Eduard Harunjen, considerat omul de paie al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, ci să acţioneze conform legii, scrie portalul Deschide.md.

„Furtul miliardului şi alte dosare de rezonanţă bat pasul pe loc. Am un mesaj pentru cei 660 de procurori din Republica Moldova: începeţi să vă comportaţi ca nişte procurori adevăraţi, nu staţi ascunşi prin birouri până se va schimba conducerea! Ea se va schimba cu siguranţă. În fiecare zi în care voi staţi cuminţi prin birouri, hoţii fură ţara, scot banii din ţară”, a afirmat premierul, avertizând că procurorul general, Eduard Harunjen, va răspunde în faţa legii pentru inactivitatea sa şi pentru abuzurile comise.

„Ca urmare a inactivităţii sale, miliarde şi miliarde de lei au fost furate de la stat şi de la cetăţenii Republicii Moldova. Sunteţi 660 de procurori care aţi putea pune legea în aplicare imediat, să deveniţi independenţi şi să lucraţi în interesul naţional”, a insistat Maia Sandu, informează Agerpres.

Premierul a declarat că este grav ce se întâmpla în prezent în Procuratură şi a spus că Eduard Harunjen şi Adriana Beţişor (fostă adjunctă a şefului Procuraturii Anticorupţie) au fost „penibili” joi, când au încercat să explice cetăţenilor ce s-a făcut pentru a recupera banii dispăruţi în „furtul miliardului”, aşa cum este numită răsunătoarea fraudă bancară de la sfârşitul anului 2014.

Maia Sandu a venit la conferinţă cu un set de acte pe care le-a ridicat demonstrativ la tribună precizând: „Voi ştiţi cine, când şi cum a fost furată ţara. Dumneavoastră aveţi aceste informaţii. Şi eu am informaţii. În fiecare zi vin informaţii despre scheme şi abuzuri. Aceste informaţii sunt secrete, dar acum suntem în proces de desecretizare”.

„Este de responsabilitatea voastră ca statul să nu mai fie furat în continuare. Este datoria voastră, obligaţia voastră legală şi morală să acţionaţi. Este şi ţara voastră, aici sunt copiii şi părinţii voştri. Vouă vă place ca ei să fie furaţi?”, a întrebat retoric Maia Sandu, adresându-se procurorilor moldoveni.

Anterior, preşedintele Igor Dodon declarase că dacă procurorul general, Eduard Harunjen, nu-şi dă demisia în „cinci-şase zile” ar putea fi necesara modificarea legii pentru demiterea lui.