Maia Sandu, prima declaraţie după câştigarea alegerilor. „Avem nevoie de curaj”. Reacţia lui Igor Dodon: „Eu sunt președinte”

Maia Sandu, prima declaraţie după câştigarea alegerilor din Republica Moldova. Preşedintele ales al Republicii Moldova a declarat, după anunţarea rezultatelor finale, că este nevoie de curaj pentru ca instituţiile statului să fie consolidate.

RomaniaTV.net
16 nov. 2020, 14:43
Maia Sandu, prima declaraţie după câştigarea alegerilor. „Avem nevoie de curaj”. Reacţia lui Igor Dodon: „Eu sunt președinte”
Maia Sandu, prima declaraţie după câştigarea alegerilor

„Avem nevoie de curaj şi de implicare avem nevoie de spirit patriotic pozitiv (…) Peste ani vreau ca Moldova să nu mai fie asociată cu sărăcia, corupția și emigrarea”, a declarat Maia Sandu, în primul discurs susţinut după finalizarea numărării voturilor.

Potrivit Hotnews, Maia Sandu a afirmat că, după ce-şi va prelua mandatul, va chema la consultări principalele partide pentru a discuta despre problemele urgente de pe agenda publică. De asemenea, ea a avertizat că urmează patru ani grei.

Candidata pro-europeană le-a mulțumit cetățenilor moldoveni pentru prezența masivă la vot.

Citeşte şi: Maia Sandu e cel mai votat politician din istoria alegerilor din Republica Moldova. Recordul pe care l-a doborât

Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova cu 57,75% din voturi, în timp ce Igor Dodon a obținut 42,25%, după numărarea tuturor buletinelor de vot din secțiile de votare.

Reacţia lui Igor Dodon după ce Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Moldova. „Vreau preliminar să o felicit „

Igor Dodon, preşedintele în funcţie al Republicii Moldova, a felicitat-o „preliminar” pe Maia Sandu pentru rezultatul obţinut în turul doi al alegerilor prezidenţiale. El a anunţat, însă, că va contesta rezultatele în instanţă şi că lupta va continua chiar şi după încheierea scrutinului, scrie Zdg.md, citat de Libertatea.

„Rezultatele preliminare arată că oponenta mea este câștigătoare și vreau preliminar să o felicit cu acest lucru”, a spus Dodon, după ce Comisia Electorală Centrală a arătat că Maia Sandu a câștigat alegerile cu 57,7%.

„Vreau să menționez că stafful nostru electoral a fixat mai multe încălcări fără precedent în acest scrutin prezidențial. Este vorba despre blocarea dreptului de vot pentru cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului, este vorba despre transportarea alegătorilor în țările membre ale Uniunii Europene, este vorba despre implicarea prin diferite declarații ale unor oficiali și influențare a rezultatului votului”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj pentru Maia Sandu după câştigarea alegerilor din Republica Moldova

De asemenea, Igor Dodon a anunţat că va contesta rezultatul alegerilor prezidenţiale.

„Este doar o etapă care s-a încheiat. Urmează altă partidă, care poate fi și mai interesantă. Republica Moldova este țară parlamentară. Eu vreau să o anunț că până pe 24 decembrie eu sunt președinte în exercițiu al Republicii Moldova.

Eu chiar astăzi o să inițiez discuții cu fiecare fracțiune, pentru a înțelege care sunt viziunile. Avem de adoptat bugetul, politica fiscală, de aceea noi trebuie să evităm o criză politică gravă”, a mai spus Igor Dodon, conform sursei citate.

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova

CEC a finalizat, luni dimineaţă, centralizarea proceselor verbale din toate cele 2.143 de secţii de votare constituite atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate. Datele cumulate arată că Maia Sandu a întrunit 943.486 de voturi (57,75%) din totalul celor 1.633.625 de voturi valabil exprimate, în timp ce Igor Dodon a obţinut 690.139 de voturi (42,25%).

Citeşte şi: Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. E prima femeie aleasă în această funcţie