Anunţ important pentru părinţi şi elevi înainte de reluarea cursurilor

Strangerea de bani pentru fondul clasei nu este legala, a declarat ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, in opinia careia aceasta initiativa aduce "mai multa imagine negativa" scolii. Ministrul se gandeste chiar sa interzica prin lege fondul clasei.
Iulian Tudor
11 ian. 2019, 05:36
Anunţ important pentru părinţi şi elevi înainte de reluarea cursurilor

„Legala nu este. Daca parintii strang bani, dupa opinia mea, aduc mult mai multa imagine negativa scolii si chiar unii parinti se antagonizeaza in raport cu scoala cu aceste fonduri, pentru ca nimanui nu ii convine sa scoata din buzunar. Chiar daca parintele considera ca in felul acesta sprijina copilul, nu se bucura cand scoate bani din buzunar si ii pune intr-un fond al clasei. Mai bine sa invatam sa facem proiecte, sa gasim resurse din bani europeni sau alte resurse si sa incercam sa aducem in scoli ceea ce scoala impune ca o necesitate. Este un ordin de ministru de multi ani de zile. Poate ca intarim in lege”, a afirmat demnitarul la Digi 24.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, profesorii „au obligatia” sa nu se amestece in strangerea unei asemenea resurse.

„Nu este o idee buna”, a completat reprezentanta Ministerului.

Strangerea de bani de la parintii elevilor pentru fondul clasei este o practica raspandita in scolile din Romania si se initiaza la fiecare inceput de an, sumele fiind destinate, cumpararii de materiale didactice si diferitelor reparatii.

Totusi, parintii fac parte, ca membri in Consiliul de Administratie, din structurile de decizie ale institutiei, iar in calitate de parteneri au reprezentare oficiala, permanenta prin comitetele de parinti pe clasa si comitetul de parinti pe scoala. Ultimul este un for cu personalitate juridica, se alege anual prin votul adunarii generale a parintilor scolii, isi poate asigura venituri financiare, administrate prin cont bancar, conform legislatiei in vigoare. Veniturile, destinate exclusiv sustinerii activitatii instructiv-educative, vizeaza cu precadere optimizarea bazei material-didactice, iar bunurile obtinute pe aceasta cale devin obiecte de inventar in patrimoniul unitatii scolare.

Prin urmare, pentru a fi legala, colectarea acestuia trebuie sa se faca exclusiv de catre o asociatie de parinti care are personalitate juridica. Acest lucru este specificat in mod explicit in „Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar”. Deci parintii au posibilitatea voluntara de a sustine financiar o clasa, cu respectarea regulamentului amintit.

Ecaterina Andronescu vrea să reformeze de la cap la coadă învăţământul românesc Cea mai nouă idee a ministrului este aceea de a reintroduce un înlocuitopr pentru treapta a doua. Şi este optimistă că va reuşi să facă acest lucru chiar din anul şcolar următor.

Citeşte şi Vacanţa de iarnă se termină săptămâna viitoare. Ce schimbări îi aşteaptă pe elevi, anunţul ministrului Educaţiei

„Învăţământul obligatoriu nu se termină la clasa a VIII-a. Învăţământul obligatoriu se termină după clasa a X-a. Teoretic, acolo ar trebui să avem o evaluare, să ştim că am încheiat ciclul învăţământului obligatoriu. De ce nu avem? Pentru că, aşa cum ştiţi, după clasa a VIII-a sau evaluarea de la clasa a VIII-a, ca o moştenire a capacităţii, a examenului de capacitate, ne asigură separarea spre liceu sau şcoli profesionale, aceasta este, să spunem, argumentaţia evaluării de la clasa a VIII-a. Dacă se va accepta, pentru că, fără îndoială, o vom pune în dezbatere publică. Şi dacă va fi acceptată o asemenea evaluare, ce beneficii ar aduce ea? Examenul de bacalaureat nu va mai reprezenta materia pe patru ani, care sunt anii de liceu, ci pe ultimii doi ani, deci, am uşura examenul de bacalaureat prin această evaluare. Nu ştiu dacă va rămâne sau nu, după opinia mea, va fi un sprijin pentru cei care trec printr-o asemenea etapă”, este de părere ministrul Educaţiei. Sunt profesori care spun că o astfel de evaluare ar fi binevenită tocmai pentru că elevii se relaxează prea mult în primele clase de liceu, după ce trag tare în clasa a VIII-a.

„Când se văd intraţi la liceu, o lasă mai uşor cu învăţatul. Apoi, se trezesc din nou în clasa a XII-a, că îi aşteaptă bacalaureatul şi trag tare să recupereze. Însă nu mai reuşesc. Aceasta ar fi o explicaţie şi pentru notele slabe de la bacalaureat. Sigur că cei care vor să înveţe şi sunt determinaţi o fac oricum, dar nu strică să îi urnim şi pe cei care sunt obişnuiţi să chiulească mult şi să înveţe puţin în liceu”, consideră un profesor de limba română din Constanţa.

„Părinţii au cumpărat întotdeauna ce a fost nevoie!”

La Constanţa, practica strângerii de bani pentru fondul clasei este valabilă atât în şcolile de cartier, cât şi în colegiile de elită.

„Am doi copii, unul la liceu, celălalt la gimnaziu. În toate şcolile unde au învăţat şi învaţă în prezent, părinţii sunt cei care asigură sumele necesare achiziţionării de consumabile: markere şi burete pentru tabla magnetică, şerveţele pentru tabla magnetică, topuri de hârtie, imprimantă pentru realizarea fişelor individuale, tocmai ca să nu care cu ei zeci de kilograme de manuale şi caiete în fiecare zi, tonere pentru imprimantă, hârtie igienică. Niciodată nu au fost oferite de şcoală. Niciunde, nici la colegiu, nici la şcoala de cartier. Întotdeauna s-a spus că nu au fonduri pentru aşa ceva. Abia se descurcă cu ce le trebuie pentru documentele zilnice din secretariat şi birourile conducerii şcolii. Noi ce ar fi trebuit să facem? Să sistăm toată activitatea şi să aşteptăm de la minister, de la primărie, de la Dumnezeu? Părinţii au pus mână de la mână şi au cumpărat întotdeauna ce a fost nevoie. Că le-a convenit sau nu, au dat bani! Nu sunt însă de acord cu fondurile pentru dotarea clasei cu aparat de aer condiţionat, mobilier sau pentru plata pazei şcolii. Acelea sunt cele care ar trebui interzise cu desăvârşire”, ne-a declarat S.B., o mămică din Constanţa.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Controversele prețurilor locuințelor în Capitală: „Cum s-a ajuns la 200.000 de euro? Este doar vina cumpărătorului”
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Bărbații din viața Mihaelei Rădulescu. Trecut agitat pentru vedetă
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”