Maiorul Cazan, despre protestul din 10 august: La aprobarea ordinului de intervenţie, vă asigur că s-a respectat legea ad-literam

Maiorul Laurenţiu Cazan, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, şeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la mitingul din 10 august, a declarat marţi că la aprobarea ordinului de intervenţie în Piaţa Victoriei a fost respectată legea ad-literam şi că va demonstra acest fapt în cadrul cercetărilor aflate în curs.

RomaniaTV.net
25 sept. 2018, 10:20
Maiorul Cazan, despre protestul din 10 august: La aprobarea ordinului de intervenţie, vă asigur că s-a respectat legea ad-literam

„Referitor la aprobarea ordinului de intervenţie, pot să vă asigur că s-a respectat legea ad-literam. Şi asta o să o demonstrez eu pe timpul cercetărilor în curs. (…) În ceea ce priveşte starea de sănătate a colegei mele (jandarmeriţa bătută – n.r.), vreau să vă aduc la cunoştinţă că acela a fost primul diagnostic (fractură de coloană – n.r.) acordat la faţa locului de către medicul prezent în zona Piaţa Victoriei. Mă bucur foarte mult că nu s-a confirmat acel diagnostic şi că aceea a fost o ştire falsă. Vă spun cu toată sinceritatea. Totodată, vreau să vă aduc la cunoştinţă că şi jandarmii sunt cetăţeni, şi ei au drepturi”, a afirmat Cazan, în Comisia de apărare de la Senat.

La rândul său, colonelul Ionuţ-Cătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, a spus, în cadrul audierilor de la Senat, că protestul din 10 august a fost ilegal, subliniind că persoanele care se află cu steaguri în spaţiul ocupat permanent din centrul Pieţei Victoria încalcă legea.

În context, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Liviu-Tit Brăiloiu, a susţinut: „Nu ne face deloc onoare să trecem zilnic şi cetăţeni români, şi turişti, şi cetăţeni străini prin faţa Guvernului României şi să vedem două – trei personaje, care, după părerea mea, sunt oameni certaţi cu aceste legi”.

Întrebat, în comisie, de senatorul USR Eugen Dircă dacă pe 10 august a respectat jurământul depus, colonelul Sindile a precizat că a respectat legea.

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, şefii din Jandarmerie Laurenţiu Cazan şi Ionuţ-Cătălin Sindile au fost audiaţi marţi în Comisia de apărare a Senatului în legătură cu evenimentele din data de 10 august, din Piaţa Victoriei. În comisie este audiat şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.