Majorarea salariului minim pe economie, anulată de scumpiri

Deși de la 1 ianuarie salariul minim a crescut la 2550 de lei brut, românii nu se pot bucura de această majorare întrucât atât alimentele, cât și carburanții, facturile sau ratele s-au mărit.

17 mart. 2022, 10:35
Majorarea salariului minim pe economie, anulată de scumpiri

Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie a crescut cu 10 la sută. Astfel, salariul minim brut a crescut de la 2.300 lei, la 2.550 lei. Un angajat primeşte acum un salariu net de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 138 lei faţă de decembrie 2021. Doar că majorarea salariului minim pe economie a fost anulată de creșterea prețurilor. Căci odată cu creşterea veniturilor, au crescut şi preţurile pentru alimente şi carburanţi.

Citeşte şi: Preţurile materialelor de construcţii au sărit în aer. Avertismentul constructorilor: „Suntem într-o situaţie fără precedent. Este important ca statul să intervină”

Benzina standard se vine joi în Bucureşti cu preţuri cuprinse între 7.7 – 7.9 lei pe litru, iar motorina standard, 7.8 – 7.96, conform Monitorul preţurilor.

Citeşte şi: Isteria benzinei se repetă în magazine. De frica scumpirilor, românii golesc rafturile de ulei în toată ţara

BNR anunţă noi SCUMPIRI în România. Se prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022

BNR estimează că preţurile vor exploda din aprilie când expiră perioada de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie. Mai mult, scumpirile vor continua şi în lunile de vară.

„Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport. Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an”, se arată în Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat vineri de BNR.