Măsurile fiscal-bugetare impuse de guvernul Ilie Bolojan, precum creșterea TVA, menite să reducă deficitul bugetar și să recâștige încrederea Bruxelles-ului și a agențiilor de rating, aduce o presiune în plus pentru sectorul privat din România.
Companiile românești au doar două săptămâni să se pregătească pentru creșterea TVA și modificările de la 1 august, iar adaptarea pare destul de complicată, mai ales că va exista nevoia de a „umbla la prețuri”.
Din momentul în care modificările vor fi publicate în Monitorul Oficial, contribuabilii au la dispoziție circa două săptămâni pentru implementarea creșterii cotei generale de TVA la 21%, a cotei reduse de TVA la 11%, creșterii accizelor cu 10%, impozitului pe dividende de 16% și a impozitului suplimentar de 4% pentru bănci și contribuții de sănătate extinse.
„România este pe trendul de creștere a fiscalității de câțiva ani, urcând spre media UE, în condițiile în care mai avem mult de recuperat din decalajele economice. Și ne punem întrebarea dacă nu cumva această pierdere de atractivitate fiscală este prematură și va afecta climatul investițional și condițiile de creștere economică? Și dacă da, se poate oare să avem o nouă rundă de majorări în 2026, în cazul în care deficitul bugetar nu va scădea?
Sper ca răspunsul să fie nu, însă aș aminti discuțiile repetate de a introduce sistemul progresiv de impozitare a veniturilor persoanelor fizice. Știm că nu este în vizor la acest moment, însă nu putem exclude ca în anii următori să experimentăm această modificare. (…) Așa cum suntem obișnuiți în cursul implementării pot apărea unele provocări și va fi nevoie de clarificări din partea autorităților”, a declarat Ruxandra Târlescu, Partener, Liderul Departamentului de Taxe PwC România.
Contribuabilii vor trebui să revizuiască atent operațiunile curente pentru a evita erori în aplicarea noilor cote, dar și să identifice impactul fiscal pe întreg lanțul de aprovizionare, dacă vorbim despre sectorul alimentar, mai ales că vor exista două cote de TVA în loc de trei.
În HoReCa se menține cota redusă la nivelul nou de 11%, dar nu este exclusă revizuirea sa în octombrie sau de anul viitor, așa cum însuși premierul Ilie Bolojan a specificat miercurea trecută în conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, în momentul în care a anunțat concret pachetul de măsuri. Acesta a specificat că o revizuire a cotelor pentru sectorul HoReCa, dar nu numai, va depinde explicit de evoluția încasărilor pe care Finanțele le vor monitoriza peste vară și pentru restul anului 2025, conform Ziare.Com.
„Pentru tranzacțiile în derulare, este esențial să fim foarte atenți la modul în care aplicăm cota de TVA, mai ales în cazul avansurilor sau al reducerilor de preț acordate ulterior. Trebuie reținut că facturile emise după 1 august 2025 nu vor aplica automat noile cote de TVA. De fiecare dată, trebuie analizată data operațiunii, deoarece aceasta determină cota de TVA aplicabilă.