Malta, un ghid de vacanţă

O tara cât capitala României reușește să doboare recorduri în turism. Malta, insula de miere, reușeste să uimeasca turistii cu un amestec de cultura, religie, arta, istorie si natura. La preturi de cateva ori mai mici decat pentru sejururile din Romania, amintirile frumoase sunt garantate.

RomaniaTV.net
24 iun. 2018, 14:34
Malta, un ghid de vacanţă

Cele două mari insule malteze, Malta și Gozo, au împreună puțin peste 300 km pătrați. Că să puteți face o comparație, doar Bucureștiul are 228 km pătrați. Țara are puțin peste 400.000 de locuitori și se poate lăuda cu o cifră uimitoare: primește anual 6 turiști pe cap de locuitor.

Croazierele în jurul insulei Malta dezvăluie frumusețea falezelor, grotelor și porturilor malteze. Faimoasa lagună Albastră din Insula Comino, o insulă nelocuită, are cea mai cristalină apa a Mediteranei. Grota Albastră atrage turiștii care sunt plimbați cu bărcuțe de localnici. Sunt doar 40 de bărci, iar tradiția este transmisă din tată în fiu, nimeni nu are voie să își deschidă propria afacerea acolo așa cum nici cei 40 de barcagii nu au voie să își vândă afacerile.

Cu o istorie de două milenii, cel mai vechi și vestit sat pescăresc din sudul Maltei, Marsaxlokk are o atmosferă aparte, portul este populat de bărci colorate, decorate cu însemne păgâne și simboluri creștine, satul conservă farmecul trecututlui. Restaurantele cu specific pescăresc își așteaptă clienții la malul mării.

Bucatele tradițional malteze – peștele, fenkta – friptură de iepure, brânza gozitana de capră, berea și vinul local – îi fac pe turiști să rămână la mese până târziu în noapte.

Valetta e cel mai important simbol de pe harta arhipelagului, anul acesta și capitala culturală europeană. Orașul vechi de peste 450 de ani poartă mândru numele celui care a salvat Europa creștină de marele asediu din 1565. Cea mai fortificată capitală din lume, cuibul cavalerilor ioaniți adăpostește peste 30 de biserici, peste 300 de monunmente. Co-catedrala Sf Ioan Botezătorul este printre cele mai decorate biserici din Europa, cu cea mai importantă pânză din secolul 17, Decapitarea, opera lui Caravaggio.

Ceva mai departe de capitală se află Mdina, un loc neschimbat de peste trei secole. Cetatea care a fost locuită de fenicieni în urmă cu peste 2.700 de ani se află în cel mai înalt punct al insulei Malta. Se spune că aici a locuit și Sfântul Pavel după naufragiul său pe insulă. În „orașul tăcut”, cum i se mai spune acestei cetăti de vis, nu au voie decât mașinile celor care locuiesc în ea: 80 de familii, toate din aristocrația malteză.

Gozo este insula mai mică a Maltei, la doar 15 de minute de mers cu feribotul. Se spune că este casa mitică a nimfei Calypso din Odiseea lui Homer, este mai verde și mai rurală decât Malta, împanzită de biserici baroce și vechi ferme de piatră. Toate drumurile din Gozo duc la Victoria, înconjurat de cetatea impunătoare, Citadela.

Gozitanii și-au sărbătorit independența repunând în scenă cu 550 de actori din 17 țări bătălia care a dus la alungarea francezilor. De pe plajele sălbatice poți admira dramatica întâlnire a stâncii cu marea. Tot în Gozo, nu puteți rata Xlendi, golful nimfelor sau Fontana, satul spalatoreselor. Aici, localnicii te poftesc la desgustari și îți arată cum prepară brânză tradițională.

O vacantă de șapte nopți, cu mic dejun, transport cu avionul, cu bagaj de cală și cazare la un hotel de 4 stele spre exemplu, costă doar 399 de euro/ persoană. Pentru seniori costul senjului este de 299 de euro de persoană.

O vacanţă ȋn Malta nu este completă fără o ieșire la „Festa”. Festa este sărbătoarea artificiilor ȋn care se implică ȋntreaga comunitate pentru a-și sărbători sfȃntul patron protector. Toate oraşele se întrec sâmbătă de sâmbătă pe toata perioada verii. Casele ṣi străzile sunt decorate ȋn culorii vii, bisericile şi catedralele sunt acoperite de zeci de mii de luminiţe multicolore, străzile sunt pline de oameni ieşiţi la petrecere, au loc şi defilări cu fanfara, ce contează ȋnsă cel mai mult este spectacolul pirotehnic unic în lume, cu focuri de artificii de la sol.