Manuel Valls face o propunere inedită: Dreapta şi Stânga franceză să se unească împotriva extremei-drepte

Premierul Manuel Valls tulbură scena politică franceză după ce a propus ca dreapta și stânga să se unească împotriva extremei-drepte. 

12 nov. 2015, 17:33
Manuel Valls face o propunere inedită: Dreapta şi Stânga franceză să se unească împotriva extremei-drepte

Premierul francez Manuel Valls se confruntă cu numeroase critici după ce a evocat o posibilă fuziune a listelor dreptei și stângii în turul doi al alegerilor regionale, care vor avea loc în luna decembrie, el sugerând această mișcare ca măsură de contracarare a avansului Frontului Național (FN) condus de Marine Le Pen, transmite joi AFP.

Conform sondajelor, această formațiune de extremă-dreapta are mari șanse că câștige scrutinul în regiunile Nord și Sud-Est. În încercarea de a împiedica o asemenea victorie, socialiștii, care riscă să ajungă pe locul trei la alegerile din acele două regiuni, au vorbit deja despre posibilitatea de a nu mai participa la scrutin, preferând mai degrabă ca acesta să fie câștigat de opoziția de dreapta decât de FN.

Însă marți, în timpul unei întâlniri informale cu mai mulți ziariști, Manuel Valls a mers și mai departe aducând în discuție varianta unei coaliții între dreapta și stânga pentru a-și uni listele electorale în regiunile menționate. Deși această întâlnire a fost una privată, și nu o conferință de presă, informația a fost imediat publicată, stârnind reacții vehemente în rândul unor reprezentanți ai Partidului Socialist (PS), al cărui membru este și Valls, în timp ce dreapta reprezentată de formațiunea Republicanii (fosta Uniune pentru o Mișcare Populară) a negat orice posibilă colaborare cu stânga.

Citeşte şi Francezii şochează: Frontul Naţional propune ERADICAREA imigraţiei BACTERIENE

‘Nu am obiceiul să-mi pun chiloții peste pantaloni. Trebuie să facem lucrurile pe rând’, a spus liderul PS, Jean-Christophe Cambadélis. ‘Cer tuturor socialiștilor să se concentreze pe primul tur. Toți socialiștii!’, a indicat el.

Fuziunea listelor ‘nu are niciun sens’, a afirmat la rândul său fostul premier François Fillon, membru al partidului Republicanii, după ce liderul acestuia, fostul președinte Nicolas Sarkozy, a exclus încă de la sfârșitul lunii octombrie orice colaborare cu socialiștii la scrutinul ce se va desfășura pe 6 și 13 decembrie.

Cât despre Marine Le Pen, aceasta s-a arătat bucuroasă de sugestia lui Valls. ‘Vom termina în sfârșit cu impostura falsului clivaj între dreapta și stânga pentru a ne îndrepta către adevăratul clivaj, cel care opune patrioții și mondialiștii’, a apreciat lidera extremei drepte franceze.