MApN, prima reacție după tragicul eveniment din Polonia. Șeful Statului Major a ieșit cu declarații

Generalul Daniel Petrescu, șef al Statului Major al Apărării, a oferit prima reacție după ce o rachetă care aparține Ucrainei sau Rusiei a căzut pe teritoriul Poloniei. 

16 nov. 2022, 10:24
MApN, prima reacție după tragicul eveniment din Polonia. Șeful Statului Major a ieșit cu declarații

Daniel Petrescu a discutat cu omologul polonez, generalul Rajmund Andzejczak. Militarul MApN l-a asigurat pe oficialul de la Varșovia de tot sprijinul.

„Suntem în contact şi ne informăm reciproc. Armata României rămâne solidară cu Armata Poloniei şi sprijină demersul camarazilor polonezi pentru adoptarea măsurilor aliate necesare, după clarificarea incidentului”, a scris generalul Petrescu pe pagina sa de Facebook.

Marţi seară, în urma tragicului eveniment, Polonia a stabilit să ridice nivelul de alertă la anumite unităţi militare, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia.

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri, la solicitarea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei Nord-Atlantice, a transmis Jens Stoltenberg.

 

Ce spun liderii politici din Rusia, Polonia, SUA și Ucraina despre rachetele căzute pe teritoriul NATO

 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat la CNN că nu are informații despre incidentul din Polonia. În mod surprinzător, oficialul de la Casa Albă a declarat că este puțin probabil ca rachetele să fi fost lansate din Rusia, după traiectorie.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, susține că ipoteza rachetelor ucrainene care au ajuns pe teritoriul polonez reprezintă doar o „conspirație” diseminată de ruși.

După incidentul de marți seara, Andzej Duda, președintele de la Varșovia, a făcut apel la calm și al verificarea faptelor, până la stabilirea unor concluzii.