Marcel Boloş, despre numărul de bugetari: „Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni despre supradimensionarea aparatului bugetar că ”suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%.

12 sept. 2023, 09:52
Marcel Boloş, despre numărul de bugetari: „Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%”

Marcel Boloş a declarat că nu va creşte cota de TVA prin planul de măsuri fiscale pregătit de Executiv, despre care spune că este cel care permite menţinerea unor avantaje fiscale.

”Nu va creşte. Acest plan pe care îl critică toată lumea ţine în viaţă aceste mari avantaje ale sistemului fiscal, 19% TVA şi 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 8% dividende”, a precizat Boloş.

Ministrul a vorbit despre supradimensionarea aparatului bugetar şi a modului în care au crescut ca ritmicitate aceste categorii de cheltuieli.

”Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%. Nu trebuie să dau eu foarte multe intepretări, să nu fiu criticat dar asta spune multe despre cheltuieile de personal, 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuielli anual mai adăugaţi 180 de miliarde la asistenţa social, sau cele 110 miliarde la pensii”, a arătat el.

Citeşte şi: Comisia Europeană a înrăutăţit estimările privind creşterea zonei Euro. Ce se întâmplă cu România

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a mai spus că nu se vor impozita titlurile de stat şi a mărturist că la un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment.

”Sunt foarte sincer, măsurile acestea, când le enunţăm la modul general toată lumea e de acord cu ele, când pătrundem în detaliu atunci lumea începe să nu le accepte. Rămăseserăm cu un impact bugetar şi urma să gândim alte şi alte măsuri şi la un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment”, a afirmat Boloş.

El a precizat că niciodată nu au fost vizaţi investitorii instutuţionali.

”A fost discuţia la nivel de persoane fizice. În aceste decizii pui plus şi minus şi am constatat că e mai mult minus. Nu se vor impozita, îi liniştesc pe toţi, nu se vor impozita cel puţin aceasta este măsura de moment conturată la nivelul coaliţiei de guvernare. Impactul bugetar este cel care dictează măsura”, a mai arătat ministrul Finanţelor.

Citeşte şi: Prețul locuințelor crește din nou. Anomalia pieței imobiliare: apartamente vechi mai scumpe decât cele noi