Marcel Boloş, veste imensă pentru românii cei mai vulnerabili: „Vom creşte numărul de beneficiari ai acestui voucher important”

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, a anunțat care va fi suma primită de români ca ajutor pentru plata facturilor la energie în următoarele luni, program social discutat la Bruxelles.

14 nov. 2022, 21:40
Marcel Boloş, veste imensă pentru românii cei mai vulnerabili: „Vom creşte numărul de beneficiari ai acestui voucher important”

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat că, în urma discuţiilor de la Bruxelles în ce priveşte criza energetică ce a cuprin întreaga europă, s-a stabilit acordarea unor sume din care să fie subvenţionate o parte dintre facturi, România beneficiind din această măsură de o alocare de 1 miliard de euro.

”Voucherele pentru sărăcia energetică le vom primi, a fost o discuție foarte aplicată (n.r. la Bruxelles) despre regulile mari ale acestei forme de sprijin pentru oameni. Bugetul a rămas de un miliard de euro, care va fi alocat pentru voucherele de sărăcie energetică.

Am discutat patru reguli de principiu, printre care cea referitoare la sărăcie energetică, deci pentru cei care nu își permit să își plătească facturile, dar trebuie să aibă și un consum energetic undeva de până în 150 kW/lună pe familie.

Sărăcia energetică este cea legată de consum, aici va avea cuvântul final coaliția, pentru că există o plajă între care poate varia limita minimă a acestui consum energetic, aproximativ 100-150 kW, până în 200 kWh, limita maximă”, a explicat Marcel Boloș la Antena 3 CNN.

Marcel Boloş: „Vom creşte numărul de vouchere”

”Venitul, până acum, la voucherele sociale pentru produsele alimentare, care este un mecanism validat de către Comisia Europeană, avem plaja de venit de 1500 de lei. Încercăm să facem simulările și pentru ceea ce înseamnă plaja de beneficiari pentru 2000 de lei pe membru de familie, ceea ce ar însemna că vom crește numărul de beneficiari ai acestui voucher important, așteptat de către toate familiile vulnerabile și persoanele vulnerabile. Aceasta este acum limita de venit care a fost agreată de comisie și este mecanismul validat pentru voucherele sociale.

Ne amintim că la 1500 de lei, avem 2,4 milioane de beneficiari, și probabil, la 2000 de lei, numărul lor va crește până în jur de 4 milioane de beneficiari. Doar aici, pentru că discutăm de consumuri energetice, nu mai dăm la fiecare membru al familiei dacă este sub limita de venit de 1500 de lei, ci se va da pe punct de consum.

Citeşte şi: Ce se întâmplă de fapt cu pensiile românilor: „O pensie de mizerie: 1.622 de lei. Am avut 1.623 de lei, dar era prea mult și mi-au luat un leu”

Comisia și discuțiile pe care le-am avut la nivel de comisie au rămas să fie aceste sume limitate la o sumă fixă pe care o vom putea-o acorda lunar, discuția a fost până în 100 de lei să fie pe punct de consum lunar, dar este iarăși un subiect de discuție la nivelul coaliției. 100 de lei pentru fiecare punct de consum, adică o gospodărie este considerată un punct de consum. Deci nu vom da bani pe membru de familie, ci pe gospodărie.

Banii vor fi pentru sezonul de iarnă, pentru perioada în care sunt oamenii afectați. Sezonul de iarnă începe din decembrie, însă este posibil să fie un ajutor de tipul one off, adică să se acorde o singură dată pentru toate lunile acestea care sunt considerate luni care au un mare consum energetic, începând cu luna noiembrie, decembrie. Adică 100 de lei pentru sezonul de frig care începe în luna noiembrie și se termină în luna martie-aprilie.

În discuția cu Comisia Europeană a fost că acești bani să fie folosiți pentru orice tip de consum energetic. Adică energie electrică, gaze naturale, energie termică, încălzire termică, deci practic ar fi un ajutor pentru sărăcia energetică, pe familie, care este posibil să fie acordat o singură dată. Cuantumul este unul orientativ, pe care l-am avut în discuția cu Comisia Europeană, iar decizia finală va fi luată în coaliție.”, a spus Marcel Boloş la Antena 3.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, veste importantă pentru românii vulnerabili: „Cei 50 de euro o dată la două luni se vor acorda şi anul viitor”