Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru români! ”Plafonarea prețului la alimente a fost prelungită!”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni prelungirea cu 60 de zile a ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

29 ian. 2024, 18:33
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru români! ”Plafonarea prețului la alimente a fost prelungită!”
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru români!

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru români! Șeful Executivului a subliniat într-o postare pe pagina sa de Facebook că românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut.

Citește și Vestea momentului pentru români! Ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru români!

”Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut.

Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%.
Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației.

Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu #5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape #18%.

În paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut și astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi #împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură condiție: ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul agriculturii, Florin Barbu, s-au întâlnit luni cu marii retaileri pentru a discuta despre prelungirea OUG-ului ce prevede limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază.

Recent, marii retailerii şi procesatorii au afirmat că nu mai doresc plafonarea preţurilor la alimente. Cu toate acestea, Guvernul propune prelungirea măsurii adoptate în 2023 ce prevede plafonarea adaosului comercial la produse de bază.

Cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare de bază au fost stabilite la maximum 20% la procesator, faţă de costul de producţie al produsului, maximum 5% pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de „mâini„ prin care trece, şi de maximum 20% la comerciant, faţă de preţul de achiziţie.

În plus, sunt vizate produse precum pâinea (albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi); laptele de vacă (proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru), mălaiul (1 kilogram), uleiul de floarea soarelui (1 litru), dar şi fructe şi legume proaspete vrac.

Citește și Marcel Ciolacu anunță că demisionează de la conducerea PSD. Care este condiția care va duce la plecarea premierului