Marcel Ciolacu, avertisment terifiant pentru toţi românii. „Este posibil să avem o criză economică. Am avut discuţii cu comisarii europeni şi am căutat surse de finanţare de la UE”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, joi, despre cum se pregăteşte România de o posibilă criză economică, în contextul războiului din Ucraina.

07 apr. 2022, 13:08
Marcel Ciolacu, avertisment terifiant pentru toţi românii. „Este posibil să avem o criză economică. Am avut discuţii cu comisarii europeni şi am căutat surse de finanţare de la UE”

Marcel Ciolacu:

„Este posibil să avem şi o criză economică. Riscul major e să vedem de unde va veni această criză. Nu România va declanşa o criză economică. Ţările aproapiate de zona de conflict vor fi cele mai afectate. Istoric ne-am învăţat lecţia cu Rusia şi nu suntem atât de dependenţi de resursele de gaze.

Am avut aceste discuţii în coaliţie şi o să venim luni cu premierul şi vicepreşedintele Kelemen Hunor. E prima oară când se anticipează o criză şi venim cu un pachet de măsuri. Vorbim despre 17,3 miliarde de lei.

E prima oară când profesionist am avut discuţii cu comisarii europeni şi am căutat surse de finanţare de la UE. A fost acceptat acest lucru, indicând execuţia bugetară 2016-2020, cu extensia de 2+1.

România la absorbţie e sub media europeană. Astfel, rezolvăm două lucruri”

„În acest moment avem investiţii de 40 de miliarde de lei blocate în diverse stadii de execuţie. Săptămâna viitoare Guvernul va da OUG pe materiale de construcţii”, a explicat preşedintele PSD, la Digi24.

Încercăm pe componenta de aproape 7,3 miliarde pe zona socială banii să vină din exerciţiul bugetar 2016 – 2020 multianual european. Va veni o sursă de bani europeni – 10 miliarde vom merge pe această OUG pentru deblocarea investiţiilor din România.

Aceşti bani se vor regăsi în investiţii. Şi încă cinci miliarde pe scheme de ajutor punctuale, noi identificând la PSD zona de industrie alimentară, de procesare”, a adăugat el.

Marcel Ciolacu: „Vrem să mărim salariul minim în agricultură la 3.000 de lei. Prioritatea şi europeană este zona de agricultură”

„PSD are o lege. Vrem să mărim salariul minim în agricultură la 3.000 de lei, la fel în oglindă cu cel din construcţii, fiind două motoare importante, cât construcţiile, cât şi agricultura.

Prioritatea şi europeană, nu numai a României, este zona de agricultură”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă se prefigurează o criză alimentară, preşedintele PSD a răspuns:

România a rămas grânarul Europei, dar următorul jucător era Ucraina. (…) România are capacitatea de a hrăni peste 50 de milioane de oameni. Acum înţelegem necazul şi nebunia lui Putin a ataca Ucraina, dar România trebuie să-şi vadă oportunităţile şi să se pregătească de acest lucru”, a mai spus liderul social-democrat, conform sursei citate.

„Am văzut anumite măsuri care se iau pentru capacităţi de depozitare mărite pe teritoriul României nu numai la grâne. La cartofi se caută soluţii să facă silozuri în zona Braşovului. E pentur prima oară când văd o coerenţă în actul guvernamental şi pusă în paralel şi cu Legislativul.

„S-a reuşit să ţinem inflaţia cu o singură cifră. S-a creat un echilibru între consum şi investiţii. Împreună cu BNR am reuşit să menţinem schimbul valutar sub 5 lei”, a adăugat Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că acum este „bătălia eficienţei” la guvernare.

„PSD a riscat totul pentru a avea un Guvern stabil şi o coaliţie funcţională, pe un gentleman’s agreement. Marea provocare rămâne ca Guvernul să fie un Guvern eficiente. Lucrurile se schimbă săptămânal nu doar la nivelul României. Nu mai suntem un jucător singular, suntem un jucător global”, a mai afirmat Ciolacu.

Marcel Ciolacu, despre amânarea ratelor la bănci. „Există această variantă”

„Există această variantă şi luni se va detalia. A fost discutată cu băncile şi s-a ajuns la un acord (…) Împreună cu INS, luni vom hotărî exact indicatorii. Sunt companii afectate de conflictul din Ucraina. Trebuie gândită foarte bine abordarea”, a spus liderul PSD.

„Luni se va detalia fiecare măsură. Important e că am ajuns la un consens. Cel mai important este că colaborăm şi vorbim despre oportunităţile pe care le are România în acest context geopolitic, încât Guvernul să fie pregătit”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

De asemenea, Ciolacu a spus că este posibil să fie prelungit programul de şomaj tehnic. „E prima oară când se vine cu prevenire a unor lucruri, a unei eventuale crize în zona alimentară, dacă există un şomaj excesiv, o prevenire a unor probleme în agricultură. E un pachet social necesar”, a explicat el.

Ciolacu: „Suntem în perioadă de război. Acum se cern oamenii care sunt competenţi”

„Suntem în perioadă de război. Acum se cern oamenii care sunt competenţi şi ştiu să se adapteze. (…)

E o provocare cu AzoMureş. Importam 70% dintre îngrăşăminte din Rusia şi Belarus. Trebuie să vedem cum o vom regla cu producătorul român. Avem combinatul care ne poate să ne asigure. Avem cel de la Slobozia care poate fi repornit”, a mai afirmat Ciolacu.

Liderul PSD, despre mărirea pensiilor după valul de scumpiri. „Vom regândi lucrurile până pe 30 mai”

„Avem în programul de guvernare că vom regândi lucrurile până pe 30 mai. Să vedem cum depăşim pas cu pas”, a afirmat Ciolacu, despre creşterea pensiilor.

„E o aberaţie în acest moment să creşti vreo taxă. Nu are nicio logică economică, că va fi o regândire în zona ANAF, e cu totul altceva. Cel mai important în momentul acesta este că dacă eu reduc o taxă, nu colectez ceva, să nu mi se mărească tot la buget. (…) Trebuie gândită o eficienţă economică”, a spus Ciolacu.

Cât despre creşterea salariului minim pe economie, liderul social-democrat a afirmat că majorarea trebuie să fie predictibilă.

„Nu pot să maschez evaziunea fiscală sub salariul minim. (…) Foarte mulţi cu salariul minim. Trebuie să laşi angajatorului o pârghie să poţi mări, să îi laşi o largheţe pentru că acei bani reintră în consum. Acei 200 de lei merg în familie”, a explicat preşedintele PSD.

Liderul PSD a spus că Guvernul va urmări pentru prima oară investiţiile şi facilităţile acordate.

„Am investit în zona cardio. Vreau să văd după şase luni că a scăzut mortalitatea, au scăzut internările, că am făcut prevenţie”, a spus Ciolacu.

Ciolacu, despre pensiile speciale. „Eu nu am pensie specială”

„Trebuie găsită o soluţie în zona de impozitare, decât să modifici multe alte legi. Trebuie pus un reper, preşedintele României, întâiul bugetar. De acolo să faci praguri de impozitare.

România nu va pierde bani din PNRR. Toată lumea vorbeşte acum de optimizare pentru că altele sunt provocările. Nu am vorbit vreodată despre excluderea vreunei reforme din PNRR. Vor fi abordate aşa cum scrise în PNRR”, a menţionat liderul PSD.

Ciolacu, despre legea offshore care ar permite extragerea gazelor din Marea Neagră

„Joi în coaliţie am luat decizia. Săptămâna viitoare vom depune o lege semnată de mine, de Nicolae Ciucă şi de Kelemen Hunor. Noutate e că vom intra ca onshore să aibă aceleaşi facilităţi ca la offshore.

Nu vor începe extracţia de mâine. Să vedem unde sunt resurse mari onshore. O să regleze. Vine şi perioada de vară, se măresc capacităţile de stocare”, a menţionat el.

Liderul PSD a vorbit despre modul în care România va ajuta Republica Moldova în materie de resurse gaze şi energie deoarece ” e cel mai expus stat pericolului rusesc”

Ciolacu: „Categoric nu m-am bucurat de demisia lui Cîţu”

„Categoric nu m-am bucurat de demisia lui Cîţu. Din mai 2023, PSD are funcţia de prim-ministru. Cum vor decide colegii mei, voi decide şi eu împreună cu ei care e persoana cea mai potrivită vom decide la momentul respectiv.

Eu nu am dușmani în politică, am adversari în politică. Și Nicolae Ciucă este un adversar politic, ca să fie clar.

Nu știu ce se întâmplă în PNL, că văd așa, niște scenarii care se tot repetă. În PSD nu se va întâmpla așa ceva.

Dacă, până acum, existau discuții că PSD l-ar putea lăsa pe Nicolae Ciucă premier și după 2023. În momentul în care devine președinte al PNL, atunci se va respecta ceea ce am semnat și fără nicio discuție funcția va reveni la PSD.

(…) În momentul în care devii preşedintele PNL, vă spun că ce am semnat se respectă. În acel moment, funcţia de premier va reveni PSD.

Dacă am capacitatea să duc lucrurile în dinamica respectivă, e posibil (să fiu premier). E o provocare pentru orice om politic”, a menţionat Marcel Ciolacu.

Ciolacu, despre candidatul PSD la preşedinţie în 2024

„Nu ne-am apucat de calcule. Am anunţat că preşedintele nu e automat candidat. După ce nu câştigi patru rânduri de alegeri, te gândeşti că ceva nu a funcţionat.

Nu i-a ieşit lui Geoană, nu i-a ieşit lui Ponta”, a afirmat liderul PSD.

Scenariu după terminarea războiului din Ucraina. „Reconstrucţia Ucrainei trebuie să pornească cu un hub pe teritoriul României”

„Se va termina acest război. Acum e rău pentru toată lumea. A distrus două ţări. Rusia se distruge concomitent cu Ucraina.

Mi-aş dori ca România să fie hub-ul american de reconstrucţie a Ucrainei. Trebuie să vorbim ca reconstrucţia Ucrainei trebuie să pornească cu un hub pe teritoriul României. Nu poţi să laşi Ucraina după ce a fost distrusă de un om nedrept, abuziv, nu poţi să laşi să se reconstruiască singur. Trebuie să fie şi un efort european. Omenirea trebuie să contribuie la reconstrucţia Ucrainei

După ce am văzut grozăviile asupra civililor, e un criminal de război”, a afirmat Ciolacu.

Marcel Ciolacu, despre excluderea lui Dumitru Coarnă din PSD după vizita la ambasada Rusiei. „Nu mi-a dat nicio explicaţie şi nici nu mă interesează. Ce să mai negociezi cu ambasadorul Rusiei?”

„Există un bombardaj pe Whatsapp, pe SMS, controlat cu boţi. Cei care ne urmăresc ştiu cum se face manipularea. E normal ca unii oameni să reacţioneze greşit, fiind bombardaţi zilnic. Am mii de mesaje. Una e să te duci în casă la duşman. Ce să mai negociezi cu ambasadorul Rusiei?

Nu mi-a dat nicio explicaţie şi nici nu mă interesează”, a comentat Marcel Ciolacu, despre gestul parlamentarului Dumitru Coarnă de a merge la ambasada Rusiei.

Despre condamnarea lui Ionel Arsene. „Nu cred că trebuie să îi cer eu demisia”

„Am avut o discuţie. Nu cred că trebuie să îi cer eu demisia. (…) Nu mai poţi să fii membru PSD. Indiferent de excepţii, nu va mai întoarce PSD din drumul său”, a afirmat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a comentat, miercuri seară, la România Tv, modul în care au reacţionat românii după ce s-a aflat că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Președintele PSD spune că a observat că cei mai mari susţinători ai lui Băsescu s-au transformat în cei mai aprigi duşmani.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu, despre felul în care au reacţionat românii după ce s-a aflat că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea: „E bine totuși că am scăpat de împușcat”

„În politică n-am adversari și dușmani. Nu l-am votat pe Traian Băsescu! Decizia în cazul său e o palmă dată României. Această decizie ar fi fost normal să fie aflată măcar după primul mandat. Stau și mă uit la cei care l-au susținut: ei sunt cei care îi dau în cap și-l înjură. Cât de ridicol e asta? Dar hai să facem o distincție între Traian Băsescu și familia lui Băsescu. E bine totuși că am scăpat de împușcat. Eu nu am fost turnător la Securitate!

Verdictul în cazul Traian Băsescu e o palmă pentru România. Faptul că nu au știu românii e o palmă pentru România.

Și la 30 de ani suntem încă într-o democrație tânără. Să ne gândim cum eram în urmă cu 18 ani… Acestea sunt notele de plată pentru că unii s-au jucat cu destinele noastre. Acum nota de plată o plătim cu totii.”, a declarat liderul PSD în exclusivitate la România Tv.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, anunțul optimist al zilei: Pandemia se apropie de sfârșit. Prioritatea trebuie să fie investițiile