Marcel Ciolacu, despre Religia ca materie la BAC: „Ce anume ne deranjează? Aduce cunoaștere, nu aduce supunere”

Marcel Ciolacu a comentat, vineri, propunerea BOR și a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege Religia ca materie de examen la BAC.

17 mart. 2023, 19:32
Marcel Ciolacu, despre Religia ca materie la BAC: „Ce anume ne deranjează? Aduce cunoaștere, nu aduce supunere”

Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că susține ideea ca Religia să fie una dintre materiile opționale la Bacalaureat.

„Atitudinea noastră publică trebuie să fie una de smerenie, pentru că asta este cea mai mare calitate a unui creştin. (…) Stau să mă întreb de unde au atâta înverşunare şi atâta ură, aş putea spune, împotriva Bisericii. Parcă trăim vremurile după timpul lui Ceauşescu, în care comunismul a încercat acelaşi lucru. Aici nu vorbim numai de Biserica Ortodoxă, aici vorbim de toate cultele cu reprezentare şi recunoaştere naţională. Dacă toate cultele, împreună cu colegul nostru Titus Corlăţean, au stat de vorbă şi au găsit oportun ca una dintre materiile, şi specific foarte clar, din materiile opţionale la Bacalaureat să fie Religia, ce anume ne deranjează? (…) Religia aduce cunoaştere, religia nu aduce supunere. Religia deschide perspective. Cu cât vom încerca să impunem progresismul, atunci când el nu este acceptat, atunci când oamenii nu se regăsesc în aceste valori, atunci de fapt vom încuraja populismul şi extremismul. Trebuie să spunem aceste lucruri”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Argeş.

Citește și Ce spune Diana Șoșoacă despre introducerea religiei ca materie de examen la BAC: „Din păcate, nu e predată cum ar trebui să fie”

Biserica și Armata sunt cei doi stâlpi ai societăţii româneşti şi dacă acestea sunt atacate, atunci societatea rămâne fără valori, a mai subliniat Ciolacu.

„Multe dintre lucrurile în care cred, din valorile în care cred, din principiile pe care le am le regăsesc şi în Nicolae Ciucă. Nu am nicio reţinere. (…) Românii aşteaptă oameni competenţi şi soluţii. Şi să intervenim rapid, pentru că îşi apără nivelul lor de trai şi modul lor de a trăi. Oricum lumea se schimbă. Nu putem să schimbăm valorile. Nu avem acest drept. Ne pierdem identitatea naţională. Nu întâmplător Biserica şi Armata sunt în vârful sondajelor de opinie. Sunt cei doi stâlpi. Ce facem? Îi atacăm şi pe ei? Ce mai rămâne din societate fără valori?”.

Citește și BOR propune ca Religia să fie probă la Bacalaureat. „Aşa este în multe dintre ţările din UE”

Mai multe culte religioase din România solicită ca religia să fie introdusă la examenul maturității ca probă la alegere, la fel ca alte discipline din trunchiul comun. Propunerea vine în contextul legilor noi propuse de Ministerul Educației, care vor fi aprobate de Guvernul României în data de 23 martie 2023.