Marcel Ciolacu, discuție cu președintele Consiliului Național al Austriei: Vrem un mecanism special al UE pentru a ajuta statele care se învecinează cu Ucraina

Marcel Ciolacu a vorbit cu preşedintele Consiliului Naţional al Republicii Austria cu privire la situația din Ucraina.

28 feb. 2022, 16:21
Marcel Ciolacu, discuție cu președintele Consiliului Național al Austriei: Vrem un mecanism special al UE pentru a ajuta statele care se învecinează cu Ucraina

Marcel Ciolacu, discuție cu președintele Consiliului Național al Austriei. Liderul PSD a solicitat ”un mecanism special al UE pentru a ajuta statele membre care se învecinează cu Ucraina”.

Marcel Ciolacu, discuție cu președintele Consiliului Național al Austriei: Vrem un mecanism special al UE pentru a ajuta statele care se învecinează cu Ucraina

”Am solicitat un mecanism special al UE pentru a ajuta statele membre care se învecinează cu Ucraina, în conversaţia mea cu Wolfgang Sobotka, preşedintele Consiliului Naţional Republicii Austria. Suntem solidari cu Ucraina şi ne exprimăm sprijinul deplin pentru poporul ucrainean”, a scris preşedintele Camerei Deputaţilor.

De altfel, PSD a transmis, luni, printr-un comunicat oficial, că ”Uniunea Europeană trebuie să manifeste solidaritate faţă de toate statele membre care sunt afectate de aceste sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse şi în mod special faţă de ţările aflate la graniţa cu Ucraina, care sunt implicate în mod direct în gestionarea situaţiei refugiaţilor”.

PSD solicită tuturor autorităţilor statului să iniţieze un dialog activ la nivelul Comisiei Europene pentru activarea mecanismelor de sprijin existente şi pentru crearea unor mecanisme noi, inclusiv în sectorul energetic.

Social-democrații consideră că România trebuie să fie solidară cu toate deciziile Uniunii Europene privind sancţionarea severă a Federaţiei Ruse pentru actul iresponsabil de agresiune militară împotriva Ucrainei, precizează formaţiunea.

În acelaşi timp, PSD consideră că ”Uniunea Europeană trebuie să manifeste solidaritate faţă de toate statele membre care sunt afectate de aceste sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse şi în mod special faţă de ţările aflate la graniţa cu Ucraina, care sunt implicate în mod direct în gestionarea situaţiei refugiaţilor, care, conform estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite tinde să devină cea mai amplă criză umanitară de pe teritoriul european, după Al Doilea Război Mondial”.

Prin urmare, ”PSD solicită tuturor autorităţilor competente ale statului să iniţieze un dialog activ la nivelul Comisiei Europene pentru activarea mecanismelor de sprijin existente şi pentru crearea unor mecanisme noi, inclusiv în sectorul energetic, pentru compensarea impactului negativ resimţit de statele membre din cauza războiului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina”.

Mai mult decât atât, PSD anunţă că va utiliza toate canalele disponibile la nivel european, prin intermediul grupului propriu de europarlamentari social-democraţi sau la nivelul familiei politice europene, pentru operaţionalizarea unor mecanisme de sprijin financiar şi logistic dedicate statelor membre aflate în linia întâi în raport cu zona de conflict.

Citește și: Marcel Ciolacu: Trebuie să existe un blocaj total pe teritoriul României a oricăror firme ruseşti