Marcel Ciolacu, după consultări: „PSD a câștigat alegerile, nu poate face parte dintr-un guvern dacă nu desemnează premierul”

Marcel Ciolacu a făcut primele declarații după consultările cu Klaus Iohannis. PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, iar PSD spune că nu se pune problema să facă parte dintr-un guvern dacă nu desemnează premierul.

21 oct. 2021, 13:22
Marcel Ciolacu, după consultări: „PSD a câștigat alegerile, nu poate face parte dintr-un guvern dacă nu desemnează premierul”

Marcel Ciolacu a făcut primele declarații după consultările cu Klaus Iohannis. PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier.

”Am făcut un apel către toți liderii de partid, să ne strângem să găsim o soluție pentru prioritatea României care e pandemia. E cazul ca oamenii politici să facă un pas înapoi și să lăse specialiștii să facă treaba, să spună ce e mai bine de făcut. Ieri au murit mai mulți români de COVID decât toate decesele adunate din UE. Ținând cont de aceste lucruri și de ce am zis ieri, am fost la consultări la Cotroceni însoțiți de doi specialiști din zona sanitară.

Decizia de nominalizare a unui premier rămâne a președintelui. Cred că soluția e un guvern cu largă susținere parlamentară. Noi am înțeles foarte clar că se vrea o conturare a unui guvern de dreapta. Vom vedea pe cine va nominaliza președintele României și ce majorități se vor creiona.

Ați început cu un neadevăr, PNL nu are opțiuni. Ca să ai o opțiune trebuie să ai dialog între PSD și PNL, nu a existat un dialog. PSD a câștigat alegerile, deci nu poate face parte dintr-un guvern dacă nu desemnează premierul.

Vom vedea ce decizie vom lua. Noi nu am luat nicio decizie la nivel de partid. Cel mai stabil partid din România în acest moment e în continuare PSD. Există opinii în interiorul partidului și mă mândresc cu lucrul ăsta. PSD nu cere nimic. Să depășim primele momente. Nu e prima dată când o zic, mi-e suficient șef la Ciuma Roșie.

Dezastrul din Sănătate trebuie asumat atât de Iohannis, cât și de Cîțu, de Vlad Voiculescu de Barna și de Cioloș. Mai mult de jumătate din discuia cu Iohannis a fost despre probleme de sănptate. Rafila poate să spună mai multe. Nu putem face alegeri anticipate când avem câte 500 de morți pe zi. Noi sperăm responsabil.

Dacă își dorește președintele PNL să ne cheme la discuții, să își schimbe cutumele. Dacă vrea cineva să ne cheme la discuții să o facă premierul desemnat”, a declarat Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă e varianta PNL pentru funcția de premier. Potrivit unor surse, Florin Cîțu ar urma să fie șef al Senatului. Totodată, în ceea ce privește portofoliile ministerelor, acestea ar fi împărțite astfel: La Ministerul Sănătății ar fi Nelu Tătaru, la Ministerul de Interne – Lucian Bode, Ministerul Energiei – Virgil Popescu, Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu, iar la Ministerul Educației ar rămâne tot Sorin Cîmpeanu.

Dacian Cioloș, președintele USR, a spus că partidul său nu susține un guvern minoritar, atâta vreme cât există posibilitatea unui guvern cu puteri depline, din care să facă parte. Cioloș a dat de înțeles, astfel, că USR e dispus să refacă cu coaliția cu Nicolae Ciucă premier.

La rândul său, Kelemen Hunor, liderul UDMR, a spus că nu exclude varianta Nicolae Ciucă, dar că nu crede că un premier militar este cea mai bună opțiune într-o democrație.

Citește și Florin Cîțu, după consultările cu Iohannis: Eu l-am propus pe Ciucă premier. Acum mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor. E important să avem un guvern cu puteri depline

Citește și Dacian Cioloș: Nu susținem un guvern minoritar, atâta vreme cât există posibilitatea unui guvern cu puteri depline din care să facem parte