Marcel Ciolacu, după şedinţa comună a guvernelor de la Bucureşti şi Kiev: „Nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Rusiei asupra României. Avem datoria să susţinem Ucraina până la capătul războiului şi îi vom fi alături şi în procesul de reconstrucţie”

Premierul Marcel Ciolacu a efectuat, miercuri, o vizită oficială la Kiev, unde s-a întâlnit premierul ucrainean Denys Shmihal, iar apoi a participat la şedinţa comună a guvernelor român şi ucrainean. Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească, a declarat, miercuri, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu.

18 oct. 2023, 18:52
Marcel Ciolacu, după şedinţa comună a guvernelor de la Bucureşti şi Kiev: „Nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Rusiei asupra României. Avem datoria să susţinem Ucraina până la capătul războiului şi îi vom fi alături şi în procesul de reconstrucţie”

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat, în discursul video de miercuri seară, ca a avut în cursul zilei o întâlnire cu o delegaţie României, după o şedinţă comună de guvern, şi a subliniat că legăturile stabilite cu Bucureştiul reprezintă o nouă forţă pentru întreaga regiune a Mării Negre, fiind recunoscător pentru aceasta partenerilor români.

„M-am întâlnit cu o delegaţie a guvernului român. Astăzi a avut loc o şedinţă comună a guvernelor noastre. Acesta este un alt pas important în direcţia parteneriatului strategic dintre Ucraina şi România. Cooperarea noastră, formatele noastre de interacţiune reprezintă o nouă forţă pentru întreaga regiune a Mării Negre”, a spus Zelenski. „Pentru securitate, pentru dezvoltare economică, pentru construirea de noi infrastructuri”, a precizat el.

„Şi sunt recunoscător partenerilor noştri români pentru substanţa reală a activităţii noastre comune”, a adăugat preşedintele Ucrainei în mesajul său zilnic transmis compatrioţilor. El a mai anunţat că a avut în cursul zilei „convorbiri telefonice importante” cu prim-ministrul Norvegiei şi cu preşedintele Franţei.

„Am vorbit despre ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, despre sprijinirea soldaţilor noştri, despre cooperarea în domeniul apărării, despre activitatea coridoarelor de cereale din Marea Neagră. Acest lucru este important nu numai pentru ţara noastră, ci şi pentru întreaga lume, pentru stabilitatea globală. Bineînţeles, o atenţie deosebită este acordată consolidării apărării aeriene şi capacităţilor noastre cu rază lungă de acţiune, forţei noastre pe mare”, a detaliat liderul ucrainean.
El a spus că a discutat cu prim-ministrul Norvegiei despre începerea demersurilor privind garanţiile de securitate furnizate Ucrainei pe baza declaraţiei care a fost convenită cu G7.

Cu Emmanuel Macron Zelenski spune că a vorbit despre activitatea politică pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, decizie pe care Kievul o aşteaptă la sfârşitul anului din partea liderilor UE, şi despre asistenţa macrofinanciară pentru Ucraina.

El a mai spus că este important ca evaluările cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu să coincidă. „Am discutat acest lucru atât cu Emmanuel, cât şi cu prim-ministrul norvegian. Este o chestiune de principiu să prevenim orice escaladare suplimentară în Orientul Mijlociu şi să salvăm cât mai multe vieţi posibil. Toate părţile trebuie să aibă grijă de civili – femei şi copii – prinşi în lupte şi bombardamente. Va fi unul dintre cele mai rele scenarii dacă numărul victimelor va continua să crească. Şi trebuie să prevenim un astfel de scenariu”, a punctat Zelenski.

Agenda vizitei lui Marcel Ciolacu la Kiev a mai cuprins şi o întrevedere cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar şi cu preşedintele Radei supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.

„Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei este cu adevărat un moment istoric şi mă bucur că ea are loc la doar două luni de la întâlnirea pe care am avut-o cu domnul premier Denys Shmyhal la Bucureşti. Această şedinţă comună de Guverne este istorică, pentru că reprezintă primul pas concret în realizarea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre, convenit de preşedintele României şi preşedintele Ucrainei. Dincolo de dimensiunea bilaterală şi de securitate a acestui Parteneriat Strategic, eu i-aş mai acorda şi o importanţă simbolică. Şi anume faptul că atât România, cât şi Ucraina – două ţări cheie în această regiune a Europei, împărtăşesc viziuni comune care ţin de respectarea valorilor democratice fundamentale.

El a adăugat că „din această perspectivă, România va continua să sprijine Ucraina politic şi practic până la victoria finală şi restabilirea completă a integrităţii sale teritoriale”.

„În acelaşi timp, România va fi alături de Ucraina şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării şi de integrare europeană şi euro-atlantică. Sprijinim astfel o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă şi prosperă, care este în interesul strategic al României. De altfel, condamnăm în termenii cei mai fermi continuarea atacurilor Federaţiei Ruse asupra ţintelor civile, asupra infrastructurii critice energetice şi portuare. Acestea sunt crime de război. Toate aceste acţiuni ale Rusiei demonstrează doar frustrare. Frustrare în faţa solidarităţii internaţionale pentru Ucraina, dar şi în faţa eroismului şi rezistenţei probate de poporul ucrainean”, a completat Ciolacu.

Citeşte şi: Mihai Tudose nu crede în șansele lui Mircea Geoană de a deveni noul președinte al României: „Dacă pomeniți în lumea reală de funcția lui în NATO se oprește câinele din lătrat”

Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească, a declarat, miercuri, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu.

El a declarat, la finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei, că autorităţile de la Kiev au decis, miercuri, recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.

„Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există şi nişte principii şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Aceste principii sunt la nivel european. Şi România a respectat toate principiile necesare de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, sunt convins că România poate pune la dispoziţie întreaga legislaţie Ucrainei, fiind o bună practică această abordare în România. Relaţia inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o şedinţă de guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”, a afirmat Ciolacu.

România şi Ucraina vor avea „o abordare nouă” pentru a preveni atacurile ruseşti asupra infrastructurii strategice a Ucrainei, la frontiera cu România, a mai declarat Ciolacu.

Acesta a subliniat că, până în acest moment, „nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României”.

„Am venit însoţit de către ministrul Apărării din România, domnul Angel Tîlvăr, care în ultima perioadă a avut o comunicare cu ministrul Apărării din Ucraina foarte aplicată. Sunt ferm convins că împreună deja s-au luat anumite măsuri. Mai mult, în cadrul NATO, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii, s-au luat şi alte măsuri pentru a preveni astfel de incidente. Până în acest moment, nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României, nu a fost un atac intenţionat. Împreună cu domnul prim-ministru, o să avem o abordare nouă ca să nu mai reuşească aceste atacuri Federaţia Rusă”, a afirmat Ciolacu.

Acesta a mai explicat că au fost semnate mai multe documente important la şedinţa comună de guvern în domenii importante pentru relaţia bilaterală.

„Revenind la şedinţa comună a guvernelor noastre, mă bucur că am reuşit să semnăm documente în domenii extrem de relevante pentru relaţiile noastre. Domnul prim-ministru a detaliat toate aceste documente şi îi mulţumesc încă o dată pentru colaborarea strânsă între cele două guverne şi între toţi miniştrii. Mai mult, în perioada următoare, mai mulţi miniştri ai Guvernului României se vor deplasa la Kiev pentru a semna alte memorandumuri convenite”, a conchis Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: VIDEO Victor Ciutacu, reacţie vehementă după valul de atacuri teroriste din Europa: „Situaţia tragică şi dramatică de acum e consecinţa tuturor vrăjelilor soroşiste”

 

Klaus Iohannis,  laude pentru Ciolacu după ce Guvernul ucrainean a eliminat așa-zisa ‘limbă moldovenească’

Klaus Iohannis, reacție după ce Guvernul ucrainean a eliminat așa-zisa ‘limbă moldovenească’, înlocuind-o cu limba română
Președintele Klaus Iohannis a reacționat după ce Guvernul ucrainean a rezolvat problema ‘limbii moldovenești’, în ziua în care la Kiev premierul Marcel Ciolacu a ținut o ședință comună de guvern româno-ucraineană.”Salut pasul făcut astăzi de Guvernul ucrainean. în implementarea înțelegerii în problema așa-zisului limbaj artificial „moldovenesc”, lucru pe care l-am convenit cu președintele Zelenski săptămâna trecută la București. Pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic”, a scris președintele pe X.