Marcel Ciolacu îl contraatacă pe Boloş: „Aştept de la ministrul Finanţelor un plan de măsuri, asumat, atât în ceea ce priveşte colectarea la bugetul de stat cât şi digitalizarea ANAF şi a sistemului vamal”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în şedinţa Executivului, că aşteaptă de la ministrul Finanţelor un plan de măsuri, asumat, atât în ceea ce priveşte colectarea la bugetul de stat cât şi digitalizarea ANAF şi a sistemului vamal, cu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare, sigiliul electronic, împreună cu radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achiziţiile din sistemul publci, facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune.

09 nov. 2023, 15:00
Marcel Ciolacu îl contraatacă pe Boloş: „Aştept de la ministrul Finanţelor un plan de măsuri, asumat, atât în ceea ce priveşte colectarea la bugetul de stat cât şi digitalizarea ANAF şi a sistemului vamal”

Marcel Ciolacu a ţinut să precizeze, în deschiderea şedinţei de Guvern, că ”în mod categoric, în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România”.

”Mai mult, ştim cu toţii că în cererea de plată numărul 4, este nevoie de o reformă fiscală. Dar, până la reforma fiscală, aştept de la ministrul Finanţelor un plan de măsuri administrativ, asumat, atât în ceea ce priveşte colectarea la bugetul de stat cât şi planul concret, prevăzut şi el, în ceea ce priveşte digitalizarea ANAF şi a sistemului vamal”, a anunţat premierul.

Ciolacu a precizat că ”vrea să ştie termene clare de implementare a sistemului de e-facturare, sigiliul electronic, împreună cu radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achiziţiile din sistemul publci, facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune, aici le ştim cu toţii, flori, fructe şi legume”, a spus premierul.

El a cerut şi un plan de măsuri administrativ şi legislativ.

”Presupun că cel legislativ să fie prezentat cu tot cu avize de la colegii noştri din Guvernul României”, a spus Ciolacu.

Citeşte şi: Legea pensiilor pe masa Guvernului după ce Boloş a fost convins să semneze proiectul. Ciolacu: Vor fi eliminate toate inechităţile din sistem

PSD şi PNL s-au reunit într-o şedinţă a coaliţiei, joi, înainte de şedinţa de Guvern în care se discută noua lege a pensiilor. Liberalii s-au arătat nemulţumiţi, joi dimineaţa, într-o şedinţă a conducerii PNL, privind impactul bugetar al acestei legi, anunţat de ministrul Muncii, respectiv de 55,6 miliarde de lei, în condiţiile în care, spuneau ei, impactul calculat de Ministerul de Finanţe era diferit.

După şedinţa liberalilor, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că este nevoie de o clarificare pe legea pensiilor.

El a precizat că este un impact mare pe care trebuie să şi-l asume cu date concrete şi să existe sustenabilitate pentru această decizie.

”La cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3 % din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare”, a spus liderul PNL.

Potrivit unor surse liberale, în şedinţa coaliţiei, ministrul Muncii a admis că impactul bugetar al legii pensiilor este sub 30 de miliarde de lei, aşa cum preconizase Ministerul Finanţelor.

Citeşte şi: Ministrul Muncii îl contrazice pe Boloş pe tema impactului bugetar al creşterii pensiilor: „Ceea ce se rostogoleşte acum este fals”