Marcel Ciolacu, liderul PSD, cere suspendarea negocierilor pentru formarea noului guvern: „Niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de interesele românilor”

Orice negociere privind viitorul guvern trebuie suspendată până când se rezolvă greva din educație și restanța privind reforma pensiilor speciale, a declarat ferm Marcel Ciolacu, liderul PSD.

20 mai 2023, 10:47
Marcel Ciolacu, liderul PSD, cere suspendarea negocierilor pentru formarea noului guvern: „Niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de interesele românilor”

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, cere suspendarea negocierilor în vederea formării noului guvern până după soluționarea a două chestiuni de importanță majoră pentru români: criza sindicaliștilor din Educație și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale.

Prioritatea trebuie să fie stabilitatea țării și buna guvernare, a subliniat Ciolacu, care le-a promis românilor că niciodată nu va pune interesele politice mai presus de interesele lor.

„De când am intrat la guvernare prioritatea noastră a fost stabilitatea țării și buna guvernare, astfel încât românii și economia româneasca să treacă mai ușor peste multiplele crize cu care ne confruntăm.

Este clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor.

De aceea, cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată.

Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Ciolacu: „Sunt dispus să discut cu liderii de sindicat din învățământ și să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală”

Șeful PSD spunea vineri că e pregătit să discute cu liderii de sindicat din învățământ ca să găsească soluții și să evita greva generală.

„Sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui weekend, cu liderii de sindicat din învățământ și să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală. Am vorbit și cu premierul Ciucă și am garanția că are o disponiblitate similară la dialog.

Sper că liderii sindicali înțeleg că această grevă produce haos nu numai în activitatea școlii, ci și în viețile a milioane de familii. Credința mea sinceră este că putem fi toți capabili să punem pe primul plan responsabilitatea și luciditatea.

Există cu siguranță soluții la care putem ajunge cu calm și rațiune, în timp ce copiii își văd liniștiți de școală. Cred că asta așteaptă românii și de la liderii politici, și de la cei sindicali”, a afirmat Ciolacu.

Sindicaliștii cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.