Marcel Ciolacu, veste bună pentru aproape 2 milioane de români: cardurile pentru facturi au fost alimentate!

Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

14 sept. 2023, 11:55
Marcel Ciolacu, veste bună pentru aproape 2 milioane de români: cardurile pentru facturi au fost alimentate!

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, în ședință de Guvern, că „o veste bună vine de la Ministerul Fondurilor Europene”: cardurile de energie au fost alimentate, iar noile carduri aflate în proces de distribuire vor fi alimentate după ce Poșta Română va anunța că au ajuns la cei aproape 400 de mii de beneficiari.

„O veste bună vine de la Ministerul Fondurilor Europene. Cardurile de energie aflate acum în circulație, respectiv peste 1,5 milioane, au fost alimentate cu o nouă tranșă în valoare de 700 de lei pentru fiecare beneficiari, iar noile carduri aflate în proces de distribuire vor fi alimentate după ce Poșta Română va anunța că au ajuns la cei aproape 400 de mii de beneficiari”, a spus Marcel Ciolacu.

Vouchere energie 2023, dar nu pentru toată lumea. Cine sunt românii norocoși care vor plăti la jumătate facturile la curent

Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. În baza cardului se pot efectua plăţi în următoarele perioade: Pentru tranşa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023; Pentru tranşa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Ghidul cardurilor de energie

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, MIPE a întocmit un ghid cu situaţii speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii: https://bit.ly/3YR0vOb Platforma pusă la dispoziţie de Poşta Română pentru plăţi online poate fi accesată aici: https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html, iar ghidul pentru plata online facturilor poate fi găsit aici: https://bit.ly/40uzRMD Informaţii detaliate despre cardurile de energie, precum şi îndrumări pot fi obţinute la call center-ul Poştei Române: 0319966.

Ajutorul din partea statului va putea fi folosit până pe data de 31 decembrie 2023 și, conform Ordonanței nr. 166/2022, de ajutorul de 1.400 de lei vor beneficia:

Vouchere energie 2023. Cine riscă să piardă banii de pe cardurile de energie. Câţi români şi-au plătit facturile cu bani de la stat
Pensionarii din sistemul public de pensii/pensionarii care se află în evidența caselor de pensii sectoriale/beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special a căror vârstă este cel puțin egală cu 60 de ani și ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei,

Pensionarii care au pensie de invaliditate, a căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, indiferent de vârsta pe care o au,

Persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav, accentuat său mediu și care au venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei,

Familiile care primesc alocație de susținere a familiei,

Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Voucherele vor putea fi utilizate pentru plata: energiei electrice, a energiei termice centralizate pe gaz, a buteliilor, a lemnelor pentru foc, a păcurei, a păleţilor și a materialelor de încălzire.