Marcel Vela, anunţ despre sărbătorirea Paştelui în timpul stării de urgenţă: „Vom ajuta Biserica Ortodoxă la împărţirea Luminii Sfinte”

Marcel Vela a anunţat, marţi seară, că Ministerul de Interne va veni în sprijinul Bisericii Ortodoxe pentru a răspândi Sfânta Lumină credincioşilor în noaptea de Înviere.

RomaniaTV.net
14 apr. 2020, 19:04
Marcel Vela, anunţ despre sărbătorirea Paştelui în timpul stării de urgenţă: „Vom ajuta Biserica Ortodoxă la împărţirea Luminii Sfinte”

Principalele declaraţii făcute de Marcel Vela, ministrul de Interne:

  • În această seară nu voi anunţa o nouă ordonanţă militară.
  • Am considerat că este necesar să vă prezentăm acordul semnat astăzi între Ministerul de Interne şi Patriarhia Română.
  • Am avut în vedere că foarte mulţi români vor sărbători Sfintele Paşti la sfârşitul acestei săptămâni, aşa cum confraţii noştri de alte confesiuni au sărbătorit Învierea Domnului acum două zile cu multă resposabilitate şi înţelepciune. 
  • Având în vedere numărul mare de cetăţeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul răspândirii virusului, MAI vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe, executând misiuni de susţinere şi ajutor pentru clerici şi credincioşi 
  • Vom ajuta Biserica Ortodoxă la împărţirea Sfintelor Paşti şi a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii.
  • Astăzi am semnat împreună cu Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un acord de susţinere şi sprijin din partea tuturor forţelor coordonate în starea de urgenţă de către Ministerul de Interne pentru stabilirea unor acţiuni comune cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an.
  • Având în vedere dorinţa de a se oferi credincioşilor ortodocşi o anumită consolare prin distribuirea Paştilor şi a Sfintei Lumini venite de la Ierusalim, între Patriarhia Română şi MAI s-au stabilit următoarele: pâinea binecuvântată, sfinţită în Joia Mare, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri, 17 aprilie, şi sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 7-17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul angajat al Bisericii şi de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie: mască sanitară, distanţă socială, distanţa fiind marcată în faţa locului special amenajat, exact ca la magazinele alimentare.
  • În declaraţia pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea – pentru ridicarea sfintelor paşti de la biserică şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă a persoanei respective.
  • Reprezentanţii MAI  – Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie Locală – vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii sfintelor paşti. 
  • Angajaţii Patriarhiei, membrii consiliilor parohiale şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanţei sociale şi a reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare, pe perioada distribuirii paştilor,  având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.
  • Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri şi sâmbătă, sau în prima zi de Paşti începând cu ora 6 dimineaţa, cu respectarea măsurilor de protecţie – mască sanitară şi mănuşi. 
  • Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orelor 19, se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune sâmbătă, Poliţia naţională, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria, Poliţia Locală, cât şi cadrele Ministerului Apărării începând cu ora 20.
  • Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţarea socială astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. 
  • Doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi sfânta lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.
  • În zonele carantinate, Sfânta lumină va fi dusă de angajaţii MAI de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.
  • În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta lumină în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor actul de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, masca şi mănuşi de protecţie.
  • Echipele care acţionează în posturile fixe, cele pe care le vedeţi în intersecţii şi pe drumurile judeţene, comunale, naţioanale sau europene, cât şi cele de la punctele de frontieră, vor oferi Sfânta lumină persoanelor aflate în trafic, în baza excepţiilor de circulaţie prevăzute în ordonanţele militare anterioare, sau persoanelor care tranzizează frontiera. 
  • Cadrele MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui sfânta lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină. 
  • Stimaţi români, iubiţi credincioşi, ştiu că ne este greu tuturor să respectăm regulile de distanţare socială, dar este neapărată nevoie să facem acest lucru pentru că doar aşa putem trece repede peste această perioadă extrem de dificilă pentru noi toţi. Vă doresc o săptămână luminată şi multă sănătate. 

STARE DE URGENŢĂ prelungită cu 30 de zile în România. Klaus Iohannis: „Am emis decretul”. Care sunt noile restricţii

„Ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat”, a declarat Iohannis înainte de a expune noile restricţii impuse de actul normativ care va trebui adoptat şi de Parlament.

Cristian Tudor Popescu, după anunţul lui Iohannis: „Noi ca brazii. Pe noi nu ne atinge coronavirusul? Ar fi criminal să nu voteze”

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE nu va vota prelungirea stării dee urgenţă, dar USR a anunţat că este în continuare nevoie de măsuri speciale.

STARE DE URGENŢĂ. USR va vota decretul lui Klaus Iohannis

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat marţi, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună, că el nu este de acord cu această masură. „Nu voi vota prelungirea stării de urgenţă”, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu într-o postare pe Facebook.

Singura ţară din Europa fără niciun deces din cauza coronavirusului. Care este secretul