Mare atenție! Ce conțin cozonacii vânduți în supermarketuri. Motivul pentru care se vând la un preț mai mic

Din ce sunt făcuți cozonacii din comerț. Specialiștii atrag atenția asupra conținutuluidesertului nelipsit de la masa de Paște.

09 apr. 2023, 11:08
Mare atenție! Ce conțin cozonacii vânduți în supermarketuri. Motivul pentru care se vând la un preț mai mic
Ce conțin cozonacii din comerț

Ce conțin cozonacii din comerț. Nelipsiți de pe mesele românilor cu ocazia sărbătorilor pascale, pot deveni un inamic pentru sănătate. Tot mai multe persoane înlocuiesc desertul făcut în casă cu cel cumpărat din comerț, așa că specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează cu privire la produsele pline de chimicale din supermarketuri.

Ce conțin cozonacii din supermarketuri

Potrivit unui studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) în aprilie anul trecut, chiar înainte de Paște, s-a constatat că cele 43 de sortimente de cozonac achiziționate din marile lanțuri de magazine nu respectă rețeta tradițională – făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri.

Citește și: Se dau 250 de lei de la stat pentru ouă, cozonac şi miel de Paşte 2023. Banii intră pe card în Săptămâna Mare

Cozonacii din comerț conțin, pe lângă făină, zahăr, drojdie și sare iodată, imgrediente precum: spărtură de soia, șprot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, conservanți, coloiranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate și stabilizatori.

În cozonacii din magazine, în ceea ce privește conținutul de cacao, valoarea etse cuprinsă între 0,5% și 2%. Au fost găsiți 30 de aditivi alimentari – arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono si digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annato, aceslufam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, guma guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu.

Citește și: Reţeta de cozonac fără frământare. Se face repede, fără efort şi este la fel de gustos!

Așadar:

  • 7 din 10 cozonaci conțin conservanți;
  • 8 din 10 cozonaci conțin arome sintetice;
  • unul din doi cozonaci conține acid citric, se arată în analiza efectuată de APC.

Cozonacii care au făcut obiectul studiulu au fost din sortimentele: cu stafide și fructe glasate; cu nucă și cacao; cu rahat și cacao; cu nucă; cu stafide și cacao; cu stafide și bucăți de portocală; cu nucă și stafide; cu cremă de nuci; cu cremă caramel și cremă ciocolată; cu cremă de lapte-frișcă; cu cremă caramel; cu cremă de ciocolată-rom; cu nucă și vișine; fantezie; cu mac; cu rahat; cu rahat, stafide și cacao; cu stafide.

Cea mai bună alternativă rămâne, cu siguranță, cozonacul făcut în casă.