Mare atenție, șoferi! Poți să rămâi fără permisul de conducere pe loc dacă ai aceste boli

În România, legea spune că pentru a deține un permis de conducere, șoferii trebuie să fie într-o stare fizică și mentală bună. Cei care nu au permis auto și vor să îl obțină în acest an trebuie să știe că există anumite afecțiuni medicale care îi împiedică să intre în posesia lui.

15 feb. 2024, 11:42
Mare atenție, șoferi! Poți să rămâi fără permisul de conducere pe loc dacă ai aceste boli
Poți să rămâi fără permisul de conducere pe loc dacă ai aceste boli

Poți să rămâi fără permisul de conducere pe loc dacă ai aceste boli. De asemenea, dacă un medic depistează o afecțiune care nu permite deținerea unui permis auto, acesta poate fi suspendat pe loc.

Citește și Candidat la obţinerea permisului de conducere s-a prezentat la „traseu” sub influența substanțelor psihotrope

Poți să rămâi fără permisul de conducere pe loc dacă ai aceste boli

Astfel, din categoria persoanelor care riscă să rămână fără permisul de conducere fac parte persoanele care se confruntă cu depresia.

De asemenea, cei care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet nu vor primi niciodată dreptul de a urca la volanul unei mașini

Autoritățile spun că numai în cazuri excepționale permisul auto poate să fie eliberat sau reînnoit persoanelor diagnosticate cu afecțiuni cardiovasculare. Acestea pot să dețină permis numai după ce afecțiunea a fost tratată și doar în baza unui aviz eliberat de un medic specialist.

Mai mult, persoanele care suferă de afecțiuni ale aparatului respirator trebuie să știe că riscă să fie restricționate în privința dreptului de a conduce. Ca să reintre în posesia permisul auto, aceste persoane trebuie să obțină aprobarea medicului specialist.

Totodată, ca să își mențină permisul auto cei care suferă de insuficiență renală gravă trebuie să aibă avizul medicului autorizat și trebuie să efectueze mai multe controale medicale periodice.

În plus, exclud dreptul de a conduce tulburările psihice sau dependența de droguri, medicamente sau alcool. În cazul în care sunt constatate astfel de afecțiuni, ulterior obținerii permisului, acesta va fi suspendat automat.

Din lista persoanelor care sunt restricționate în privința conducerii autovehiculelor mai fac parte:

  • Persoanele diagnosticate cu diabet;
  • Persoanele care suferă de sindromul de apnee moderată sau severă;
  • Persoanele care au probleme de auz, în special hipoacuzia profundă bilaterală;
  • Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, cum ar fi bradiaritmia sau tahiaritmia.

Nu sunt eliberate sau reînnoite permisele auto în cazul persoanelor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor.

Persoanele cu dizabilități pot primi dreptul de a șofa numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Iar în anumite cazuri va fi necesar și susținerea unei probe practice de conducere, scrie Promotor.

Citește și Cod rutier 2024. Se schimbă regulile, permisul auto se va obţine mai uşor