Marea Britanie, strigăt disperat după români în plină criză de coronavirus

Marea Britanie are nevoie să aducă de urgenţă muncitori în agricultură est-europeni, pentru că altfel fructele şi legumele de pe câmpurile ţării vor rămâne neculese, potrivit The Guardian, scrie „Adevărul”.

RomaniaTV.net
30 mart. 2020, 05:28
Marea Britanie, strigăt disperat după români în plină criză de coronavirus

Concordia, agentul principal de recrutare din Marea Britanie, afirmă că est-europenii trebuie aduşi de urgenţă cu avioane. Câteva mari ferme au închiriat deja avioane în sistem charter pentru a aduce forţă de muncă din Europa de Est.

Însă organizaţiile de fermieri şi agenţiile de recrutare susţin că, în contextul unei tulburări uriaşe a sectorului agricol cauzată de răspândirea epidemiei de coronavirus, guvernul britanic trebuie să intervină şi să organizeze mai multe zboruri.

Citește și: Cum arată avionul cu care Germania preia pacienţii confirmaţi cu COVID-19 din Europa. O adevărată secţie de terapie intensivă cu aripi

Circa 90.000 de locuri de muncă sunt disponibile, iar majoritatea trebuie ocupate în numai câteva săptămâni. Concordia caută să aducă circa 10.000 de lucrători, jumătate din Uniunea Europeană, iar restul din Rusia, Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia şi Barbados. Dar toate ţările non-UE şi-au închis graniţele.

Anul trecut, 98% dintre culegătorii de fructe – acum clasificaţi drept „lucrători-cheie” – au venit din afara Marii Britanii, marea majoritate din Bulgaria şi România. Producătorii britanici au contactat companii din sectorul ospitalităţii pentru a recruta personal concediat.

Site-ul britanic Summer Fruits are o hartă interactivă care arată locaţiile fermelor din Marea Britanie şi locurile de muncă oferite.

Suntem foarte optimişti cu privire la capacitatea rezidenţilor din Marea Britanie de a veni în ajutor şi de a ne ajuta. S-ar putea să fie oameni din estul Europei care lucrează aici în sectorul ospitalităţii, care sunt relativ tineri şi nu au atât de multe conexiuni şi îşi doresc un loc de muncă care să plătească salarii rezonabile în condiţii rezonabile”, a spus Nick Marston, preşedintele British Summer Fruits.

Coronavirusul a ucis un bebeluş mai mic de un an de zile

Un bebeluș care nu a împlinit vârsta de un an de zile a murit după ce a fost depistat pozitiv cu coronavirus.

Oficialii din Illinois au anunțat faptul că un copil care a fost testat pozitiv cu coronavirus a murit, fiind prima moarte a unui sugar în Statele Unite ale Americii. Cel mic se numără printre cele 13 decese declarate sâmbătă, bilanțul ajungând la 47 de morți. 

Astăzi am câteva vești teribil de triste de anunțat. Printre decesele din ultimele 24 de ore s-a numărat un angajat de stat, un membru al echipei noastre la Departamentul de servicii umane și un sugar” , a declarat guvernatorul Jay Pritzker.

Citește și: Care este procedura de înmormântare pentru persoanele decedate din cauza coronavirusului

Guvernatorul statului Illianois a declarat faptul că vestea decesului l-a întristat.Cu toate acestea, autoritățile au declarat că, cauza decesului nu este clară și o anchetă epidemiologică este în desfășurare.

Știu cât de dificilă poate fi această veste mai ales despre acest copil foarte mic. După ce am auzit-o, recunosc că am fost imediat zguduit și este normal ca noi să ne mâhnim astăzi, ar trebui să ne întristăm” , a continuat aceasta.