Marea Britanie: Un cetăţean rus care s-a aflat în avionul cu care a călătorit Yulia Skripal este investigat de autorităţi

Un cetăţean rus s-a aflat în acelaşi avion cu care a călătorit Yulia Skripal, fiica fostului spion rus Sergei Skripal, în Marea Britanie şi apoi s-a întors la Moscova după câteva ore. El este acum investigat de către autorităţile britanice, scrie Daily Mail, potrivit News.ro.

RomaniaTV.net
04 apr. 2018, 16:48
Marea Britanie: Un cetăţean rus care s-a aflat în avionul cu care a călătorit Yulia Skripal este investigat de autorităţi

Individul a ajuns la aeroportul Heathrow cu un zbor operat de compania de linie a statului rus, Aeroflot care a aterizat pe 3 martie la ora locală 14:32.

Cetăţeanul s-a întors apoi la Moscova cu un avion care a decolat la doar câteva ore după ce ajunsese pe teritoriul britanic, vizita sa scurtă fiind suspectă conform unor surse din serviciile secrete.

O sursă din guvernul britanic a declarat că individul a fost catalogat drept „o persoană de interes” de către serviciile secrete şi a precizat că sunt investigate mai multe persoane. Încă nu este clar dacă individul este suspectat că ar fi livrat neurotoxina, că ar fi administrat substanţa sau că ar avea alte legături cu atacul.

Sursa a declarat: „Credem că este cu siguranţă posibil ca cei responsabili să fi părăsit ţara după câteva ore”.

Informaţiile vin după ce parlamentarul John Glen, care a participat la întâlnirile Cobra, comitetul pentru situaţii de urgenţă al guvernului britanic, pe tema atacului, a sugerat că sunt puse întrebări cu privire la cei care au călătorit cu acelaşi avion în care s-a aflat şi Yulia Skripal.

Glen a declarat: „Trebuie să ne gândim la imaginea de ansamblu … Cine se afla în acelaşi zbor cu Yulia Skripal? S-a întors acea persoană după câteva ore la Moscova? Ce s-a întâmplat înainte de evenimentele de aici? Acest lucru ar fi implicat mai multe persoane. Cum a ajuns substanţa de tip Novichok aici?”

De asemenea, surse din cadrul serviciilor secrete, au confirmat că lista de pasageri ai zborului este analizată de autorităţi.

Vktoria Skripal, nepoata lui Sergei Skripal, a dezvăluit că el i-a oferit acces fiicei sale la un „cont bancar secret” în care se aflau 150.000 de lire sterline cu câteva zile înainte să fie otrăvit.

Vladimir Putin: Aşteptăm ca bunul simţ să prevaleze în cazul Skripal. Rusia nu vrea scuze din partea Marii Britanii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia nu aşteaptă scuze din partea Marii Britanii, ci un triumf al bunului simţ în cazul Skripal, în condiţiile în care experţii armatei britanice nu pot demonstra că substanţa neurotoxică provine din Rusia, relatează agenţia Tass.

„Nu aşteptăm scuze. Aşteptăm ca bunul simţ să prevaleze într-un final, pentru ca relaţiile internaţionale să nu mai fie prejudiciate, contrar celor văzute recent. Nu este vorba doar despre cazul Skripal. Mă refer la toate celelalte aspecte ale relaţiilor internaţionale”, a spus Putin, în cadrul unei întrevederi trilaterale la Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu preşedintele iranian Hassan Rouhani.

Liderul de la Moscova a cerut respectarea unui parcurs al „proceselor politice concrete, bazate pe legislaţia internaţională”, pentru ca „situaţia din lume să devină mai stabilă şi predictibilă”.

Vladimir Putin speră ca Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice să ofere un răspuns clar în privinţa atacului cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în oraşul englez Salisbury. 

„Vom adresa 20 de întrebări în cadrul întrunirii. Sper că, la finele discuţiilor, va fi trasă o concluzie. Suntem interesaţi de o investigaţie amănunţită, vrem să avem acces la ea şi să primim toate materialele relevante, întrucât situaţia implică cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Vreau să precizez că, potrivit datelor deţinute de către experţii internaţionali, sunt peste 20 de ţări capabile să producă substanţe neurotoxice”, a mai spus preşedintele rus.

Consiliul executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, care se întruneşte miercuri, este alcătuit din 41 de membri, inclusiv Rusia şi Marea Britanie. Orice decizie trebuie să fie aprobată de două treimi dintre membri.

Marţi, Laboratorul pentru Tehnologie şi Studii în domeniul Apărării din baza britanică Porton Down a anunţat că nu poate demonstra că substanţa neurotoxică folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal a fost fabricată în Rusia.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică şi se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzaţiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic „Novichok”, folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.