Marea Britanie va impune pedepse de până la 10 ani de închisoare şi amenzi de până la 10.000 de lire pentru persoanele care nu respectă regulile sau mint la întoarcerea din ţările de pe „lista roşie”

Toate persoanele care se întorc în Marea Britanie și încalcă regulile de călătorie aflate în vigoare pentru oprirea răspândirii coronavirusului se vor confrunta cu închisoarea și amenzi uriașe, a anunțat Matt Hancock, secretarul britanic pentru Sănătate.

09 feb. 2021, 16:36
Marea Britanie va impune pedepse de până la 10 ani de închisoare şi amenzi de până la 10.000 de lire pentru persoanele care nu respectă regulile sau mint la întoarcerea din ţările de pe „lista roşie”

Marea Britanie preconizează ca toate persoanele care sosesc pe teritoriul ţării să realizeze, după sosire, două teste pentru depistarea COVID-19, pentru a evita importul unor cazuri de infectare cu noile variante ale coronavirusului, a scris marţi presa britanică, informează AFP.

Rezidenții din Marea Britanie și din Irlanda care se întorc din punctele fierbinți cu coronavirus se vor confrunta cu amenzi de până la 10.000 de lire sterline și pedepse de până la 10 ani de închisoare dacă încalcă noile reguli de călătorie, a declarat secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, citat de BBC. Noile măsuri de securitate intră în vigoare începând cu 15 februarie.

Pedeapsa cu închisoarea se va adresa persoanelor care mint sau oferă informații false, la sosirea în Marea Britanie.

De asemenea, persoanele care insistă să plece în zonele periculoase trebuie să se supună carantinei la întoarcere, în hotelurile special destinate acestui scop și vor trebui să plătească 1.750 de lire sterline, sumă care acoperă costurile de cazare, transport și testare.

”Consolidarea regimului nostru de testare pentru a-i acoperi pe toţi cei care sosesc în timpul perioadei de izolare va oferi un nivel de protecţie suplimentară şi ne va permite să depistăm mai bine noile cazuri care ar putea ajunge în ţara noastră, oferindu-ne mai multe oportunităţi pentru detectarea unor noi variante”, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, fără a furniza alte detalii.

Ministrul Matt Hancock ar urma să detalieze totodată modalităţile de carantină în hoteluri începând din 15 februarie pentru rezidenţii britanici care sosesc din circa 30 de ţări considerate ca având risc ridicat, în special Africa de Sud, unde circulă o nouă variantă a coronavirusului considerată mai virulentă.

În Marea Britanie, care a înregistrat un bilanţ de aproape 113.000 de decese, cel mai grav din Europa, este în prezent în vigoare un lockdown strict instituit după o creştere a numărului de contaminări atribuite unei variante mai contagioase apărute în sudul Angliei.

Marea Britanie impune reguli draconice pentru reîntoarcerea în ţară

Autorităţile se bazează pe vaccinare pentru a putea relaxa restricţiile în mod progresiv şi au administrat aproape 12,3 milioane de prime doze de la debutul campaniei de imunizare, la începutul lui decembrie.

– Carantină hotelieră pentru rezidenții din Marea Britanie care se întorc din cele 33 de țări de pe „lista roșie” a Marii Britanii, timp de 10 zile. Ei trebuie să rezerve înainte să plece în țara respectivă un pachet de carantină în valoare de 1.750 de lire pentru o persoană care călătorește singură, inclusiv camera și transportul. Acest sistem de rezervare va fi activat joi.

– Pentru toate sosirile: testele PCR vor trebui făcute în ziua a doua și ziua a opta de carantină. Testările vor trebui rezervate prin intermediul portalului online al guvernului înainte de a călători.

– Pedeapsă cu închisoarea și amenzi de până la 10.000 de lire sterline pentru oricine ignoră noile reguli.

– Amendă de 1.000 de lire sterlinie acordată oricărei sosiri internaționale care nu susține un test PCR. Amenda crește la 2.000 de lire sterline pentru cei care nu susțin al doilea test.

– Amendă de 5.000 de lire sterline, care se ridică la 10.000 de lire sterline, pentru sosirile de pe lista roșie care nu merg la hotel în carantină.

– Oricine se află pe un formular de localizare a pasagerilor și încearcă să ascundă că a fost în lista roșie a țărilor în ultimele 10 zile se confruntă cu până la 10 ani de închisoare.

Țările de pe lista roșie a Marii Britanii

Cele 33 de țări aflate în prezent pe „lista roșie” a Regatului Unit sunt: Angola, Argentina, Bolivia, Botswana, Brazilia, Burundi, Cape Verde, Chile, Columbia, Republica Democrată Congo, Ecuador, Eswatini, Guyana Franceză, Guyana, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mozambic, Namibia, Panama, Paraguay, Peru, Portugalia, Rwanda, Seychelles, Africa de Sud, Surinam, Tanzania, Emiratele Arabe Unite, Uruguay, Venezuela, Zambia, Zimbabwe.

Citeşte şi: OMS şi-a încheiat ancheta la Wuhan. „Probabil că noul coronavirus nu a scăpat din laborator”, ce alte concluzii au mai tras experţii