„Marele Uriaș Prietenos” și reclamația unui deputat PSD. Ce a decis Instanţa

„Marele Uriaș Prietenos” și reclamația unui deputat PSD. Un politician local a pornit un adevărat război contra unei cărți pentru copii. Protecția Consumatorului Iași a interzis comercializarea celebrului volum ”Marele Uriaș Prietenos” de Roald Dahl și a amendat o librărie.

06 feb. 2021, 12:05
„Marele Uriaș Prietenos” și reclamația unui deputat PSD. Ce a decis Instanţa
„Marele Uriaș Prietenos” și reclamația unui deputat PSD

„Marele Uriaș Prietenos” și reclamația unui deputat PSD. Instanța a anulat sancțiunile după ce a constatat că ”greșelile” erau modalitatea de exprimare a personajului principal, parte din ”esența poveștii”. De remarcat că unele dintre cuvintele inventate de Roald Dahl și reclamate de Ostaficiuc au intrat în Dicționarul limbii engleze – ediția Oxford.

Citeşte şi: Membru USR exclus din partid după ce i-a dat like pe Facebook unui deputat PSD

Am supărat lumea. Şi pe buna dreptate! Ca orice traducător care se respecta, trebuie să şochezi puţin opinia publica! Am fost şocată, surprinsă, amuzată, dar într-adevăr aş spune ca e mai îngrijorător ca OPC i-a dat dreptate şi a aplicat o amendă librăriei.

Eu am avut multe dificultăţi în a traduce cartea. Sunt cuvinte precum jegosnic, castracurcuvete, am adaptat eu în limba română. Cu atât mai mult e un exerciţiu, invită cititorul să-şi imagineze!”, spune Alexandra Columban, traducătoarea cărţii..

Cartea „Marele Uriaş Prietenos”, semnată de Roald Dahl, spune povestea de prietenie dintre o fetiţă pe nume Sophie şi un personaj fictiv. Acesta din urmă foloseşte cuvinte stâlcite.

„Marele Uriaș Prietenos” și reclamația unui deputat PSD

În 2015, deputatul Marius Ostaficiuc a făcut plângere la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, fiind deranjat de greşelile pe care le-ar conţine cartea. De exemplu: „Hei, tu ştie cine este eu, aşa e? Dacă tu nu ştie, îţi spune tot eu”.

Editura care a publicat „Marele Uriaş Prietenos” a fost amendată cu 1.000 de lei, pe motiv că nu i-a avertizat pe cititori de anumite greşeli.

Amenda a fost contestată în instanţă, iar judecătorii din Iaşi au decis să dea dreptate editurii. Potrivit magistraţilor, cartea nu conţine erori de traducere, de tehnoredactare sau greşeli gramaticale, ci, dimpotrivă, autorul a folosit intenţionat aceste cuvinte.

Autorul face în mod intenționat ca personajul principal să vorbească împleticit și în dezacorduri, de unde și stângăciile în exprimare care au conturat personajul îndrăgit atât de cititori, cât și de spectatorii unui film făcut pe baza cărții. De altfel, stilul cărții este notoriu, după cum au arătat și judecătorii care, la solicitarea firmei care administra librăria, au anulat sancțiunile.

La cinci ani, Protecția Consumatorului nu a returnat nici acum firmei suma încasată ca amendă, iar Ostaficiuc a devenit deputat PSD și scrie pe Facebook cu greșeli gramaticale. În privința sesizării din 2015, el a declarat pentru G4media.ro: ”Și astăzi aș face la fel.