Maria Grapini vrea ca Guvernul să ceară bani europeni pentru achiziţia de materiale sanitare în plină criză de coronavirus

Europarlamentarul PSD, Maria Grapini, a declarat, joi, că i-a trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare pentru ca Guvernul să ceară Comisiei Europene fonduri în vederea cumpărării de materiale sanitare, pe fondul crizei generate de epidemia de coronavirus. De asemenea, fostul ministru pentru IMM-uri a precizat că autorităţile din toate statele membre UE trebuie să ia măsuri nu doar pentru a combate răspândirea virusului ucigaş, ci şi pentru a sprijini firmele afectate în perioada epidemiei.

RomaniaTV.net
12 mart. 2020, 13:10
Maria Grapini vrea ca Guvernul să ceară bani europeni pentru achiziţia de materiale sanitare în plină criză de coronavirus

„Am făcut scrisoarea către domnul Orban. Primul lucru pe care trebuie să-l facă e să se adresează Comisiei pentru a cere fonduri pentru materiale”, a declarat europarlamentarul PSD, Maria Grapini, la Antena3.

Eurodeputatul a explicat că, la nivelul Uniunii Europene, „a fost pus la dispoziţie un fond suplimentar pentru achiziţie de materiale” sanitare pentru a combate modul în care epidemia de coronavirus s-a răspândit în statele UE.

Maria Grapini a precizat că autorităţile ar trebui să elaboreze o procedură la nivel naţional pentru a gestiona problema locurilor în care sunt cazaţi în carantină oamenii ce vin din zonele roşii, grav afectate din cauza coronavirus.

„Din punctul meu de vedere, oamenii ăştia trebuie băgaţi în carantină în primul punct de carantină din ţară”, spune europarlamentarul social democrat.

Mai mult, Maria Grapini cere pedepse dure pentru oamenii plasaţi în izolare la domiciliu care ies din case.

„Dacă unul a ieşit din carantină, nu trebuie nici bătut de vecini, nici amendat, ci pedeapsă cu închisoarea”

Citeşte şi: PUŞCĂRIE pentru cei care mint ca n-au fost în zone afectate de coronavirus! Autorităţile au luat măsuri crunte

Codul Penal deja prevede că oamenii care spun că nu au fost zonele grav afectate de noul coronavirus (COVID-19) ar putea face până la doi ani de închisoare, sub acuzaţia de zădărnicire a combaterii bolilor contagioase. Mai mult, aceştia riscă şi amenzi ce pot ajunge şi la 20.000 de lei.

Ce prevede Codul Penal în cazul zădărnicirii combaterii bolilor

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.

Zonele aflate în carantină din cauza coronavirus

Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat lista regiunilor şi localitatilor din zona rosie şi zona galbena cu transmitere a COVID-19.

Autorităţile din Capitală iau măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Mai multe primării au anunţat că se apucă de spălat trotuarele şi carosabilul. 

Citeşte şi: Măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în Bucureşti. Se spală trotuarele şi carosabilul

Autorităţile din România au anunţat un nou caz de infectare cu coronavirus în România. Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 48. Cei mai mulţi sunt în Bucureşti, peste 20 de infectaţi cu coronavirus. Doi pacienţi se află în stare gravă, iar instituţiile au oprit deja programul cu publicul.

Citeşte şi: Încă un caz de coronavirus în România. Este un contact al ofiţerului MAI. Numărul total ajunge la 48 de infectaţi