Marile capitale ale lumii: Londra, „murdară şi neprietenoasă”, dar ideală pentru shopping

Londra este renumită în întreaga lume ca fiind  locul ideal pentru cumpărături, dar când vine vorba despre valoarea banilor şi curăţenie, capitala Marii Britanii este printre cele mai puţin apreciate de turiştii care au răspuns unui sondaj realizat de TripAdvisor.

RomaniaTV.net
14 dec. 2012, 17:50

 În cercetarea online realizată de site-ul de turism TripAdvisor au fost incluse 40 de capitaledestinaţii turistice din întreaga lume, Londra plasându-se la coada clasamentului, pe penultimul loc, fiind astfel unul dintre cele mai „neprietenoase, murdare şi scumpe oraşe” din lume.

La capitolul putere de cumpărare, Londra s-a clasat pe locul 35, în timp ce pe primul loc, potrivit celor 75.000 de respondenţi la sondaj, s-a situat Lisabona.

Studiul realizat de TripAdvisor a clasificat cele 40 de oraşe la alte nouă categorii – de la atitudinea localnicilor faţă de turişti până la curăţenia de pe străzi şi la transportul public.

 Astfel, turiştii au votat Londra drept al patrulea cel mai bun oraş al lumii pentru cumpărături, după New York, Bangkok şi Dubai, şi al cincilea cel mai bun oraş din lume din punct de vedere al serviciilor de taxi. Însă aprecierile pozitive cu privire la capitala Marii Britanii se opresc aici pentru că turiştii care au răspuns la sondaj i-au acordat punctaje slabe la restul categoriilor avute în vedere.

Potrivit sondajului, Londra s-a plasat pe locul 39 (penultimul) la capitolul ospitalitatea localnicilor, pe locul 12 din punct de vedere al amabilităţii taximetriştilor, pe locul 26 la curăţenia de pe străzi şi pe locul 17 din punct de vedere al uşurinţei cu care se poate ajunge dintr-un punct în altul al oraşului. Un punctaj apropiat a primit şi transportul public, Londra plasându-se astfel pe locul 15 din acest punct de vedere. Dacă banii nu au prea mare valoare în Londra – locul 35 din 40 – oraşul rămâne totuşi una dintre destinaţiile preferate de amatorii de cumpărături – locul 4.

În ceea ce priveşte siguranţa, Londra se află printre cele mai nesigure capitale turistice – pe locul 28 – dar şi una dintre cele mai desconsiderate – plasată pe locul 23.

În ciuda faptului că a găzduit Jocurile Olimpice, Londra continuă să fie considerată una dintre cele mai neprietenoase capitale, plasarea sa pe un loc în coada clasamentului, mai jos decât Hong Kong, nefiind deloc onorantă. Numai Moscova, capitala Rusiei este astfel cea mai „neprietenoasă” capitală, potrivit respondenţilor la sondajul TripAdvisor.

La polul opus, Tokyo este cea mai apreciată capitală turistică de către cei 75.000 de respondenţi ai sondajului, primind un punctaj favorabil la cele mai multe dintre categorii, printre care curăţenia străzilor, amabilitatea taximetriştilor, eficienţa serviciilor de taxi şi cel mai bun transport public.