Marius Budăi, anunţ neaşteptat: „Pensiile nu cresc în același procent pentru toată lumea”. Ce se întâmplă cu voucherele pentru iarnă

Pensiile se vor majora din 2023, dar nimeni nu a anunţat oficial procentul. Partidele de la putere au început o adevărată licitaţie, în timp ce inflaţia creşte, iar proiectul de buget se lasă aşteptat.

04 nov. 2022, 17:23
Marius Budăi, anunţ neaşteptat: „Pensiile nu cresc în același procent pentru toată lumea”. Ce se întâmplă cu voucherele pentru iarnă

Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor şi voucherele de iarnă. Este vorba despre noi ajutoare pe această perioadă de iarnă, pentru românii cu venituri mici, după modelul de anul trecut, când s-au acordat câte 700 de lei, în două tranşe.

„Așa cum am procedat și la primul pachet social implementat de acest guvern, şi cum am procedat pe tot parcursul acestui an, avem în primul rând în vedere majorarea tuturor pensiilor de la 1 ianuarie 2023, după care avem câteva scenarii la care lucrăm, pentru a sprijini populația, pentru plafonarea prețurilor pentru toți, discutăm de energie, dar și măsuri sociale pentru categoriile vulnerabile.

Se va regăsi în propunerea de buget pe anul 2023, în primul rând, procentul de majorare a pensiilor, după care vom discuta despre măsurile pe care suntem obligați, trebuie să le luăm.

Sunt extrem de necesare pentru a sprijini în primul rând categoriile vulnerabile”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, vineri, la A 3.

Variantele de pe masa coaliţiei

Varianta 1

– Majorare 10% la pensii

Impact: 11 mld. lei

– Ajutor diferit în funcţie de venit, pentru ca pensia minimă plus ajutorul să nu depăşească 2.200 de lei

Varianta 2

– Majorare 10% la pensii

Impact: 11 mld. lei

– Ajutor – 700 – 1.000 lei, pentru pensia sub 1.500 lei sau 2.000 lei/ lună

Varianta 3

– Majorare 15% la pensii

Impact: 16,5 mld. lei

– Fără ajutor one off

„Dacă vorbim despre solidaritate socială, atunci discutăm despre o majorare a tuturor pensiilor, bineînțeles, cu un procent care va fi și v-am spus, se va regăsi imediat în propunerea de buget. Noi, PSD, am spus cel puțin 10%.

După care avem nevoie și de un sprijin suplimentar pentru categoriile vulnerabile. Asta practic înseamnă solidaritate socială, să sprijini categoriile vulnerabile, mai ales în momente de criză. Dacă plecăm de la acest principiu, eu cred că ceea ce a prezentat președintele Marcel Ciolacu, și anume o creștere a tuturor pensiilor bazată pe contributivitate, cu creșterea valorii punctului de pensie pentru toate pensiile bazate pe contributivitate și în interiorul unei anvelope bugetare pe care o vom avea la dispoziție să găsim, pentru că e practic obligatoriu în această perioadă grea, și măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile.
Vouchere pentru plata facturilor. Premierul Ciucă a făcut anunţul oficial la Guvern. Ce români primesc tichete energetice

Eu personal aș merge pe varianta aceasta, o variantă de majorare cu cel puțin 10% a tuturor pensiilor bazate pe contributivitate, dar și sprijin pentru categoriile vulnerabile.

Toate exemplele de sprijin de mai sus au fost deja implementate de acest guvern. Prima dată am venit cu acea variantă până în 2.200, am avut și variantă fixă, vom decide în coaliție și vom anunța. Cert este că avem în calcul și avem în atenție astfel de măsuri pe care să le implementăm în această iarnă”, a continuat Marius Budăi.

Întrebat dacă voucherele de iarnă la care făcea referire premierul Nicolae Ciucă sunt cele pentru facturi sau cele pentru mâncare, Budăi nu a răspuns foarte clar.

„Eu cred că sunt combinate, pentru că putem discuta de acel sprijin pe care implementăm până în luna decembrie și studiem posibilitatea de a prelungi și să vedem până la ce de tip să prelungim și în anul 2023, dar studiem împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și anumite vouchere, să vedem dacă le putem deconta din fonduri europene pentru a sprijini plata facturilor în energie. Însă măsurile trebuie să fie implementate în așa fel și anunțate mai ales”, a precizat şeful de la Muncă.

Marius Budăi a vorbit vineri şi de cei 1,4 milioane de români cu câștiguri între 2000 și 3000 de lei, o categorie „uitată” de Guvern. „Vă aduc aminte că de la 1 ianuarie 2022, toţi au beneficiat de o majorare a pensiilor cu 10%, iar de la 1 ianuarie 2023, toți vor beneficia de o majorare a pensiilor cu cel puțin 10%.

Când vorbim de salarii, vă reamintesc faptul că la mijlocul acestui an am pus la dispoziția mediului de afaceri acei 200 de lei posibilitate de majorare a salariului minim, fără să fie taxat de stat.
VOUCHERE DE ENERGIE. Intră bani pe card de la stat pentru plata facturilor. 4 milioane de români vor beneficia de acest ajutor
Deci statul a venit și el cu un sprijin, nu taxează cei 200 de lei. De la 1 ianuarie 2023, avem deja în dezbatere, în dialog social cu partenerii sociali, propunerea PSD de majorare a salariului minim până la 3.000 de lei”, a mai spus Budăi.

„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.

Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății”, a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, ajutoare pentru pensionari – majorarea pensiilor și, posibil, vouchere, spunând că bătrânii trebuie sprijiniţi în iarnă.

„Pensionarii vor fi ajutați, așa cum au fost ajutați de când am preluat guvernare, cu tot ceea ce putem, pentru că au nevoie de ajutor și trebuie să îi ajutăm. Nu putem să discutăm despre sume.

Este posibil să primească și ne-am angajat să majorăm pensiile. De asemenea, în funcție de banii de la buget, vom acorda și acele vouchere, astfel încât să-i sprijinim să treacă prin iarnă”, a anunţat, joi, şeful Executivului.

PNL, avertisment pentru Marius Budăi: „Trebuie să treacă de la declaraţii la calcule” 
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre creşterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023, că în momentul de faţă liberalii căută soluţii ca această majorare a pensiilor să fie cât mai aproape de rata inflaţiei. El a mai precizat că Ministrul Muncii trebuie să treacă de la declaraţii la calcule şi a precizat că ar prefera ca variantele de procente să fie discutate în coaliţie.
”Atât PNL cât şi partenerii de la PSD au vorbit despre această necesitate ca veniturile pensionarilor să crească, să suporte mult mai uşor această povară inflaţionistă. Preşedintele şi premierul s-au exprimat în sensul stabilirii undeva cu rata inflaţiei. În momentul de faţă noi, iberalii, căutăm soluţii ca această majorare a pensiilor să fie cât mai aproape de rata inflaţiei pentru a nu diminua sau a recupera nivelul de cumpărare al pensionarilor”, a spus Ionuţ Stroe, precizând că la Ministerul Muncii este creat un grup de lucru special pentru acest lucru.
Despre o majorare de 10%, avansată de PSD, Ionuţ Stroe a spus: ”Eu cred că în momentul de faţă domnul ministru Budăi trebuie să treacă de la declaraţii la calcule, în coaliţie e nevoie de acest calcul al tuturor variantelor fezabile, sustenabile, şi ministerul Finanţelor trebuie să spună dacă putem suporta această creştere de pensii”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, ”în zona pensiilor există mai multe variante de lucru exprimate în spaţiul public”. ”Mi-ar plăcea ca aceste lucruri să le discutăm în interior, dar apropo de pensii noi am insistat să fie luate în calcul toate variantele şi o concluzie cât mai rapid trebuie anunţată public, ţinând cont de termenul de 1 ianuarie”, a arătat el.

Stroe a afirmat că, pentru a se îndeplini termenul de 1 ianuarie 2023 pentru această creştere a pensiilor ar trebui ca bugetul asigurărilor sociale de stat să fie aprobat în luna noiembrie, odată cu legea bugetului de stat.

Despre un blocaj pe buget, avansat de Marcel Ciolacu în declaraţii, din cauza lipsei deciziei pe energie, Ionuţ Stroe a ţinut să precizeze că bugetul asigurărilor sociale nu are legătură cu energia. ”Nu poţi condiţiona cu reglementarea pieţei de energie creşterea pensiilor, sunt două lucruri total distincte şi dacă facem o politică serioaă trebuie să le luăm separat”, a explicat el.