Marius Budăi, calendarul legii salarizării: „În perioada 15 iulie – 31 august dezbateri cu toate sindicatele, după care depunere în Parlament, la 1 septembrie”

Marius Budăi anunţă calendarul legii salarizării: Până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială şi proiectul, în perioada 15 iulie – 31 august dezbateri cu toate sindicatele, după care depunere în Parlament, la 1 septembrie.

22 mai 2023, 16:35
Marius Budăi, calendarul legii salarizării: „În perioada 15 iulie – 31 august dezbateri cu toate sindicatele, după care depunere în Parlament, la 1 septembrie”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria că pe legea salarizării s-a decis ieri de liderii coaliţiei un calendar, după discuţiile avute cu sindicatele din învăţământ.

”Legea salarizării este aferentă cererii de plată numărul 4. Însă, noi nu suntem nici cu cererea doi încheiată, urmează cererea 3 şi apoi cererea 4, însă liderii coaliţiei au hotărât aşa: Până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială şi proiectul să fie gata, în perioada 15 iulie – 31 august dezbateri cu toate sindicatele, nu la secretat, cum a fost scris PNRR, după care depunere în Parlament, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a spus ministrul.

Marius Budăi spune că acest ”calendar a fost mult restrâns, exact pentru a arăta deschidere că sunt determinaţi să rezolve problemele”.

Marius Budăi, veste proastă pentru români: „Creşte treptat vârsta de pensionare, până la vârsta 65 de ani”

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat, luni, că printre principiile agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene în discuţiile de la Bruxelles, se numără creşterea treptată a vârstei de pensionare pentru toţi românii până la vârsta de 65 de ani. De asemenea, a fost agreată şi eliminarea unor pensii speciale, iar pensia va fi calculată raportat la întreaga perioadă de muncă, nu doar la ultimii ani de activitate, atunci când salariile sunt mai mari. Social-democratul a mai precizat că a primit dispoziţii ca până miercuri să fie scrise toate amendamentele, astfel încât să poată fi depuse joi în Parlament.

Citește și Se taie pensiile şi creşte vârsta de pensionare. Anunţ oficial făcut de ministrul Marius Budăi

„Astăzi am prezentat celor doi lideri ai coaliţiei, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul şi preşedintele PNL Nicolae Ciucă, concluziile în urma discuţiilor avute cu specialiştii Comisiei Europene pe diferite niveluri de decizie, de la tehnic până la directori şi comisari, pe ceea ce se întâmplă în special cu pensiile din sistemul public şi cu indemnizaţiile şi pensiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale. Raportul Băncii Mondiale, după amendamentele depuse la Senat şi aprobate şi trecute de Senat, au avut parte de un studiu de impact realizat de Banca Mondială care a fost trimis anterior vizitei mele la Bruxelles, către Comisia Europeană şi s-a discutat pe baza acelui impact. Sunt multe lucruri rezolvate deja. După cum ştiţi reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astfel încât să nu depăşească nicio pensie salariile, eliminarea perioadelor asimilate şi supraimpozitarea. Sunt lucruri care au fost apreciate şi s-a mai stabilit pentru a îndeplini jalonul şi a nu pune în pericol implementarea PNRR, câteva criterii care să apară în următoarele amendamente, astfel încât după ce trece legea şi de Camera Deputaţilor, jalonul să fie îndeplinit. Aceste lucruri pe care vi le voi comunica acum sunt deja agreate cu Comisia Europeană şi dacă aceste lucruri se întâmplă, atunci jalonul este considerat îndeplinit, aşa cum este trecut el în descrierea din PNRR.”, a explicat Marius Budăi, într-un briefieng de presă susţinut luni la Palatul Victoria.