Marius Vizer, înaintea alegerilor la Federația Română de Judo: „E nevoie de reformă, unitate şi schimbare”

Marius Vizer, preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo încă din 2007, spune, în contextul alegerilor noii conduceri a Federației Române de Judo că este nevoie de o schimbare în judoul românesc, dând un semnal favorabil oponenților actualului președinte, Cozmin Gușă. „Actualele alegeri trebuie să aducă reformă, unitate și schimbare”, spune Vizer.

22 feb. 2021, 16:30
Marius Vizer, înaintea alegerilor la Federația Română de Judo: „E nevoie de reformă, unitate şi schimbare”

Alegerile pentru următorul mandat de patru ani la Federaţia Română de Judo vor avea loc miercuri, 24 februarie, la Poiana Braşov, unde este programată Adunarea Generală. Pentru cea mai importantă funcţie, cea de preşedinte, sunt trei candidaţi: actualul preşedinte Cozmin Guşă, George Teşeleanu (om de afaceri, fost consul onorific al României la Ancona și președinte al clubului Pantheon din Constanța) şi Augustin Marian Paul (fost arbitru internaţional). Marea bătălie se va da între primi doi.

Într-un interviu acordat luni publicației Bihoreanul, Marius Vizer spune că „am văzut realizările enumerate de actualul președinte, din care consider că lipsește una esențială: îndepărtarea FRJ de Federația Internațională de Judo”.

„M-am retras la un moment dat din implicarea în judoul românesc din cauza divizării federaţiei în grupări care ţintesc mai mult interese izolate sau dezasociate de interesele şi binele judoului românesc. În situaţia dată, nu am dorit să fiu în rol de partizan, ca să adâncesc şi mai mul criza. Am văzut realizările enumerate de actualul preşedinte, din care consider că lipseşte una esenţială: îndepărtarea FRJ de Federaţia Internaţională de Judo”, a spus Vizer.

Despre alegerile de miercuri, Marius Vizer spune că „trebuie să aducă reformă, unitate şi schimbare”.

Întrebat dacă nu ar fi fost nevoie de o implicare mai mare a sa în problemele judoului românesc, șeful FIJ a spus: „M-am retras la un moment dat din implicarea în judoul românesc din cauza divizării federației în grupări care țintesc mai mult interese izolate sau dezasociate de interesele și binele judoului românesc. În situația dată, nu am dorit să fiu în rol de partizan, ca să adâncesc și mai mult criza”.

Citeşte şi: Marius Vizer, primire spectaculoasă în Israel. Președintele Federației Internaționale de Judo e în relații excelente cu premierul israelian, Beniamin Netanyahu

În final, șeful FJI le cere „membrilor familiei judoului românesc să fie uniți, solidari, și curajoși”, „să respecte în mod special valorile judoului românesc, pe toți cei care i-au făcut cinste pe plan național și internațional” și „să îi reactiveze pe toți, ca odinioară, în marea familie a judoului, cu prietenie, respect și înțelepciune”.

Considerat cel mai important promotor al judoului românesc din ultimele decenii, Marius Vizer și-a anunțat în aprilie 2019 demisia din poziția de președinte onorific al FRJ, în semn de protest față de scandalurile interne, în care diferiţi conducători au fost acuzaţi de cheltuieli nejustificate, chiar devalizări de fonduri, sau că au patronat un sistem în care s-au petrecut nepotisme, nedreptăţi şi abuzuri împotriva sportivilor. În scrisoarea adresată cu acel prilej lui Cozmin Gușă, șeful FIJ a acuzat „managementul eronat sau viciat al Federaţiei Române de Judo din ultimii ani”, precum și „animozităţile actuale care duc la scindarea acesteia”.

Citeşte şi: Cea mai importantă gală a sportului românesc și-a desemnat laureații anului 2020

Pe lângă Marius Vizer, în favoarea echipei lui George Teșelean s-au exprimat în ultimele zile mai multe voci cunoscute ale judoului românesc, precum Alina Dumitru, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing Mircea Frățică, primul medaliat olimpic din istoria judo-ului românesc, Aurelian Fleisz sau Iulian Surlă, multimedaliați la judo kata, foștii campioni Alina Croitoru, Adrian Croitoru, Corina Căprioriu, Nicolae Constantin, Toma Mihalache etc.