Mărturii cutremurătoare despre cazul femeii arse la Spitalul Floreasca: „Pacienta care se afla pe masa de operaţie FUMEGA”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunţat că depune la Parchetul General o sesizare penală "pentru a elucida procurorii condițiile în care a fost incendiată pe masa de operație o pacientă care se zbate acum între viață și moarte" la Spitalul Floreasca. Într-o postare pe pagina de Facebook, deputatul USR redă mărturiile unor angajaţi al spitalului, martori la incidentul in sala de operaţii.

RomaniaTV.net
29 dec. 2019, 13:28
Mărturii cutremurătoare despre cazul femeii arse la Spitalul Floreasca: „Pacienta care se afla pe masa de operaţie FUMEGA”

Deputatul Emanuel Ungureanu a publicat mărturiile unor asistente, îngrijitoare, brancardieri, care descriu momentul în care pacienta de 66 de ani, bolnavă de cancer, a luat foc pe masa de operaţii a Spitalului Floreasca.

Citeşte şi: Plângere penală în cazul femeii arse pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca. Pacienta este în stare critică

„Îngrijitoare:În timp ce se desfășura intervenția chirurgicală în Sala 1 am observat-o pe colega mea că întră în sala de operație, am urmat-o crezând că are nevoe de ajutor. Am auzit țipete, strigându-se : FOC! VENIȚI CU APĂ! Colega mea a luat un lighean, iar eu am luat o găleată cu apă din filtru. În timp ce mă îndreptam spre sală, brancardierul mi-a luat găleata din mână, ducându-se el în sala 1.

Brancardier:Am simțit un miros puternic de fum și am verifica de unde provine. Intrând în sala 1 am văzut multă apă pe podea și toată lumea prezentă speriată, iar pacienta care se afla pe masa de operație, FUMEGA.”

Angajat secția Anestezie: “În timpul pregătirii montării cateterului, unul dintre medicii chirurgi a strigat: foc. A încercat să stingă focul, moment în care medicul anestezist era la capul pacientei ca sa nu se detubeze, iar eu am tras de câteva câmpuri de sub pacientă- ca focul să nu ajungă la capul pacientei.

Asistent medical: “La sosirea în sala de operație medicul ne-a informat că pacienta este polialergică, lucru menționat și în foaia de observație și că dorește alcool alb, adică Skinman Soft Protect.

Dup ce le-am dat pe masă cele necesare intervenției, inclusiv soluția cerută, medicii au efectuat câmpul operator și au așezat câmpurile sterile.
La un moment dat, după ce au început intervenția, unul dintre medici a sesizat miros de ars, moment în care echipa operatorie a început să miște câmpurile pentru a găsi sursa de foc și a o stinge.

În momentul în care medicul a îndepărtat câmpul de pe pacientă, flacăra s-a extins cu repeziciune din zonele lombară și toracică către capul pacientei, unde era aparatul de anestezie în funcțiune. Văzând flacăra am luat un alt câmp și am încercat să sting focul. Am auzit mai multe persoane strigând să aducem apă sau ser să stingem focul. Medicul a luat câmpul și a continuat să stingă focul. S-au îndepărtat câmpurile arse de pe pacientă și a fost chemat în sală medicul chirurg plastician de gardă care a evaluat starea pacientei.

O echipă condusă de conf. dr. Horatiu Moldovan, secretar de stat in MS, a mers duminică dimineață la Spitalul Clinic de Urgență București pentru a verifica starea de sănătate a pacientei arse pe masa de operație, cât și calitatea îngrijirilor medicale acordate. De asemenea, sunt studiate unele documente ale Foii de Observație Clinice Generale.

„Am constatat că pacienta este foarte bine îngrijită de echipa de la Chirurge plastică, este într-o situație critică, prognosticul ei este rezervat. Nu sunt în măsură să vă dau concluziile anchetei. Nu doresc să mă antepronunț. Colegiul medicilor s-a autosesizat, iar Corpul de Control al Ministerului Sănătății are un control în curs, avem date despre el. Însă nu furnizez informații preliminare care să orienteze o soluție”,a declarat secretarul de stat Horațiu Moldovan, după ce a vizitat-o pe pacienta arsă la Spitalul Floreasca.

Pacienta suferă de cancer pancreatic și a suferit două intervenții chirurgicale majore.