Mărturiile unor români prinşi în atacul terorist de la Viena: Cine a apucat să scape, a scăpat atunci. Este teroare în oraş

A fost teroare în Viena, unde mai mulți indivizi înarmați au tras fără milă în cetățeni. Cel puțin trei civili au fost uciși, în timp ce alți 14 au fost răniți. 

RomaniaTV.net
03 nov. 2020, 06:57
Mărturiile unor români prinşi în atacul terorist de la Viena: Cine a apucat să scape, a scăpat atunci. Este teroare în oraş

Atacul a fost comis în șase locații diferite din Viena, conform autorităților. Unul dintre suspecţi a fost anihilat de forţele de ordine, dar cel puţin unul este încă în libertate.

Ministrul de Interne din Austria susține că atacatorul ucis era simpatizant al ISIS și purta o centură falsă de explozivi. Acesta era înarmat cu o armă de asalt automată, un pistol și o macetă.

Citește și: Reacţiile liderilor lumii după atacul terorist din Viena: „Aceasta este Europa noastră. Inamicii trebuie să ştie cu cine au de-a face”

Cetățenii din Viena au fost avertizați să rămână în case până când operaţiunea antitero de amploare va lua sfârşit.

Centrul Capitalei a intrat sub asediu în jurul orei 20:00. Martorii au sunat în disperare la 112, inițial aceștia anunțat un atac armat la o sinagogă. Lăcaşul de cult era închis în acel moment. Totuşi, agentul care îl păzea a căzut pradă gloanţelor.

Andi Radiu, jurnalist stabilit în Viena, a povestit cum centrul Vienei a fost sigilat, iar unul dintre atacatori a fost filmat de către un martor. Acesta avea o armă de tipl Kalașnikov cu care trăgea în cetățeni.

Românul a povestit cum în imaginile video se observă cum atacatorul trăgea fără milă și se întorcea pentru a se asigura că victima este decedată.

„Zona interioară a oraşului, vorbim de centrul oraşului, unde au fost cele 6 locuri unde au fost schimburi de focuri, unde au fost răniţii şi morţii s-a creat un fel de zonă de triaj pentru a se putea clasifica persoanele rănite în funcţie de gravitatea rănilor şi de urgenţele care sunt. Din cauza atacului centrul Vienei este înconjurat e poliție, transportul public oprit în toată zona, practic centrul Vienei este sigilat.”

Citește și: Atac terorist la Viena, în apropierea unei sinagogi. Patru oameni au murit şi alţi 15 au fost răniţi VIDEO

Unul dintre atacatori a fost filmat de un martor. Avea în mână o armă de tip Kalaşnikov, cu care trăgea „cu sălbăticie”, după cum afirmă cel care l-a înregistrat. Poliţia a ajuns la faţa locului şi a ripostat, anihilându-l pe unul dintre atacatori. Alţii erau încă în libertate. Pe reţelele de socializare au circulat o serie de filmuleţe cu un bărbat înarmat alergând prin centrul oraşului. În imagini se vede cum unul dintre agresori trage fără milă într-un trecător. Mai mult, se întoarce pentru a se asigura că victima rămâne fără suflare” , a povestit românul.

O româncă stabilită în Viena a povestit cum s-a izolat într-un restaurant, cu lumină stinsă. Aceștia au fost rugați de autorități să nu iasă pe stradă.

“Eu personal şi cu colegii mei ne aflam izolaţi într-un restaurant din sectorul 11 al Vienei. Nu putem să părăsim localul, stăm efectiv cu lumina stinsă şi autorităţile ne roagă să nu ieşim pe stradă până la urmatarea ştire a dânşilor. Este efectiv o teroare în acest oraş în acest moment. Se pare că situaţia este atât de gravă încât autorităţile au hotărât ca armata să intervină pentru a proteja populaţia.” , a povestit Laura Hanţ.

“Nu ştiu cine, ce, se trage dintr-o parte în alta, de-abia am apucat să ajung la maşină, încă nu se adunase poliţia, deci cine-a apucat să scape a scăpat atunci, restul toţi sunt închişi acolo.” , a declarat Daniela Giugle, româncă stabilită în Viena.

Mărturia unei studente 

Klara Husman, studentă în Viena, susține că atacatorii au ucis și trei polițiști. Studenta deține această informarție deoarece iubitul său lucrează în Poliție.

„În acest moment, umblă trei bărbaţi cu arme prin toată Viena. A început totul în primul district şi acum s-au dus în al unsprezecelea district şi în al şaptelea. Au omorât mai mulţi oameni şi printre ei şi trei poliţişti. Am această informaţie pentru că iubitul meu lucrează în Poliţie”, a declarat Klara Husman, la Antena 3.