Masterclass cu regizorul Iosif Demian, la Facultatea de Arte Hyperion

Iosif Demian, unul dintre cele mai puternice nume ale generaţiei '70, generaţie care a impus direcţiile fundamentale ale filmului românesc contemporan, înscriindu-l pe firmamentul cinematografiei mondiale, a ales să susțină un Masterclass la prestigioasa Facultate de Arte a Universităţii Hyperion, joi, 18 mai 2017, ora 11.00, în Sala de conferinţe (etaj 6, corp A).

RomaniaTV.net
17 mai 2017, 15:28
Masterclass cu regizorul Iosif Demian, la Facultatea de Arte Hyperion

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale, secţia imagine film, Iosif Demian şi-a făcut debutul cu „Apa ca un bivol negru” care a primit, în 1973, Diploma de onoare a Festivalului de Film de la Cannes – Rencontres Internationales Film et Jeunesse.

Dintre peliculele remarcabile realizate de Iosif Demian amintim: filmul cult „Nunta de piatră”, regia Mircea Veroiu şi Dan Piţa, care a fost inclus în patrimoniul Muzeului de Artă Contemporană din New York, „Duhul aurului”, o peliculă de o frumusețe inexorabilă filmată în Munții Apuseni, „Aşteptarea”, „Zidul”, „Buzduganul cu trei peceţi”, „Un august în flăcări”, „Bored Olives”, dar și documentarele „Apa ca un bivol negru” și „Memoria de piatră”.

A debutat ca regizor cu filmul „O lacrimă de fată”, selecţionat în 1980 la Un Certain Regard – Cannes, pentru care a obținut premiul pentru regie al UCIN, apoi realizează „Baloane de curcubeu”, „Lovind o pasăre de pradă”, „Bunicul și o biată cinste”, „Piciu”. În anii ’80 s-a stabilit în Australia și a devenit şef de catedră la Şcoala Naţională de Film şi Televiziune din Sydney, unde a format ani de-a rândul generaţii de cineaşti, a realizat documentare, reportaje şi Filmul Oficial al Olimpiadei de la Antipozi.

În prezent, este implicat într-un proiect al casei de producţie Mandragora.