Măsură critică luată la Institutul Marius Nasta. O unitate mobilă ATI cu 12 paturi a fost instalată în curtea unităţii medicale

În Capitală situaţia generată de criza sanitară a ieşit de sub control. La Institutul "Marius Nasta" a fost adusă o unitate mobilă de tip ATI cu 12 paturi, destinată pacienţilor cu COVID în stare critică. Măsura a fost luată după ce în unitatea medicală nu mai este nici măcar un pat liber la ATI, iar cererea este foarte mare.

RomaniaTV.net
15 oct. 2020, 14:13
Măsură critică luată la Institutul Marius Nasta. O unitate mobilă ATI cu 12 paturi a fost instalată în curtea unităţii medicale

„În urmă cu aproximativ două ore a ajuns şi este în curs de instalare în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” o unitate mobilă tip ATI ce va fi destinată pacienţilor COVID cu forme critice”, spun reprezentanţii instituţiei.

Totodată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) se ocupă de operarea unităţii mobile.

„Unitatea este venită prin IGSU, care asigură operarea acesteia. Ea este achiziţionată de fundaţia ‘Mereu Aproape’, cu sprijinul fundaţiei ‘Pentru SMURD’. Pe perioada staţionării în actuala locaţie, unitatea va fi sub coordonarea institutului iar personalul va fi alocat prin colaborare DSP – IGSU. Imediat ce instalarea este finalizată şi personalul este alocat, unitatea va fi pusă în funcţiune. Având în vedere dimensiunile tirului pe care este platforma ATI, operaţiunea de plasare în zona stabilită a fost extrem de laborioasă şi a necesitat efort atât din partea echipei IGSU, cât şi a echipei tehnice din Marius Nasta”, se mai arată în comunicat.

 Alexandru Rafila atrage atenţia. Vom avea parte de o creştere alertă la ATI

Alexandru Rafila a atras atenţia că având câte 4-5.000 de cazuri pe zi, numărul pacienţilor va creşte alert. Asta va genera o mare problemă având în vedere că România nu deţine foarte mult echipament pentru Terapie Intensivă.

„Azi începem cu 4, peste 4000. Dacă o să avem în jur de 4000-4500 o să avem o nouă creștere la ATI. Lucrurile astea trebuie oprite. Nu putem asista la blocarea sistemului de sănătate. Se ajunge la victime. Nu putem să așteptăm să vedem 3000 de pacienți la ATI. Nu avem aceste paturi. Nu trebuie să așteptăm ca lucrurile să se întâmple.

O să trebuiască să vedem care sunt sursele cazurilor noi. Discutăm de transmitere comunitară, dar există activități care generează acele cazuri. Acele activități trebuie oprite. Trebuie să vedem. Nu-s importante calculele INSP sau altă instituție. Trendul crescător continuă de ceva vreme.”, spune Alexandru Rafila.