Măsurile de relaxare vor continua chiar dacă numărul infectărilor va fi mare. Tătaru: Numărul de cazuri va creşte în perioada următoare

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că o creştere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus este previzibilă. El a precizat că, în acest moment, în România există transmitere comunitară, însă aceasta este la un nivel scăzut comparativ cu alte state ale Europei.

RomaniaTV.net
15 iun. 2020, 19:16
Măsurile de relaxare vor continua chiar dacă numărul infectărilor va fi mare. Tătaru: Numărul de cazuri va creşte în perioada următoare

Creşterea numărului de infectări va fi inevitabilă, în perioada următoare, a spus ministrul. În acelaşi timp, acesta şi-a exprimat speranţa că această creştere va fi progresivă, şi nu exponenţială. 

Dacă gestionăm un număr de cazuri, în cinci zile am avut 196 de cazuri, 237, 222, 275, 320 ieri. Am gestionat şi două perioade cu măsuri de relaxare, astăzi este o a treia zi când dăm măsuri de relaxare, va creşte în următoarea perioadă numărul de cazuri, sper că nu exponenţial, ci doar progresiv, în măsura în care aceste măsuri de relaxare sunt apreciate pozitiv şi în concordanţă cu regulile pe care le-am impus”, a declarat Nelu Tătaru, la Antena 3.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii anunţă NOI măsuri restrictive în zonele în care apar focare de coronavirus

Ministrul a adăugat că se va continua cu relaxarea măsurilor de la 1 iulie, chiar dacă va exista o creştere progresivă a numărului de cazuri, creştere despre care Nelu Tătaru spune că este gestionabilă.

În măsura în care vom avea respectarea precauţiilor distanţării sociale, vom avea o creştere progresivă, dar gestionabilă de către noi. În măsura în care avem o evoluţie favorabilă, în următoarele două săptămâni, putem să ne gândim şi la alte măsuri de relaxare, după 1 iulie. Asta înseamnă o creştere mică a numărului de cazuri şi să le putem gestiona alternativ, urmând ca după aceste două săptămâni să avem o constantă a numărului de cazuri, apoi o scădere”, a declarat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că „suntem undeva la mijloc”, faţă de alte ţări din Europa, şi că în România transmiterea comunitară a virusului este la un nivel scăzut.

În acest moment noi suntem la acel indice de 8,50, sunt ţări cum este Italia, Franţa, Belgia, Suedia, Marea Britanie care sunt cu mult peste noi. Noi suntem undeva la mijloc, cu o transmitere comunitară joasă, în acest moment, dar trebuie să gestionăm foarte bine măsurile de relaxare, putem ajunge la o transmitere comunitară accentuată”, a precizat ministrul Sănătăţii.