Maternităţile, obligate să asigure viitoarelor mame instruirea post-natală – PROIECT

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus la Parlament un proiect de lege care introduce obligativitatea unui instructaj în maternități pentru părinți sau tutorele legal al nou-născutului, înainte de externarea acestuia, cu privire la Sindromul Copilului Scuturat, sufocarea, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare a acestora. 

RomaniaTV.net
22 iul. 2018, 10:57
Maternităţile, obligate să asigure viitoarelor mame instruirea post-natală – PROIECT

„Statisticile europene, dar și cele realizate de organizații precum Banca Mondială sau Organizația Mondială a Sănătății arată că România stă îngrijorător în ceea ce privește incidența mortalității infantile, dublă față de media statelor membre. Experiența unor țări occidentale arată că un set minim de cunoștințe pe care părinții le vor dobândi în circa o oră pot salva mii de vieți în rândul nou-născuților. Trebuie să ne concentrăm pe probleme majore precum Sindromul Copilului Scuturat, sufocarea, nerespectarea planului de imunizare sau transportarea neadecvată în mijloacele de transport. Mortalitatea infantilă ridicată poate fi conexată și cu un nivel scăzut de informații privind îngrijirea post-natală a copilului. Conform unui raport publicat de INS în 2017, în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, față de o medie europeană de 3,6 și comparativ cu o rată de 3,7 în Franța, 3,3 în Germania sau chiar de 1,7 în Finlanda și 1,6 în Slovenia. Dacă ne uităm la numărul de nașteri anuale înregistrate în România, vedem că anual mor în jur de 1.300 de nou-născuți, unele dintre decese putând fi evitate prin însușirea de către părinți a unui minim set de cunoștințe cu privire la principalele riscuri care pot afecta copiii după naștere și în primii doi de ani de viață. În urma consultării cu părinți, dar și cu medici și alți specialiști din domeniul medical, propun acest proiect de lege care ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii ratei mortalității infantile și, implicit, asupra conștientizării privind riscurile de sănătate la care sunt supuși nou-născuții”, a transmis deputatul PNL Ovidiu Raețchi, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul de lege prevede implementarea unui instructaj pentru părinți sau tutori, care este obligatoriu înainte de externarea nou-născutului din maternitate și care include următoarele direcții:

a) O explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat (SBS);

b) O prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării;

c) O explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor și a soluțiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special;

d) O explicare a situațiilor în care nou-născutul prezintă febră și a reacțiilor corecte în funcție de caz;

e) O prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață”.