Meciul dintre Atalanta Bergamo şi Valencia a accelerat răspândirea Covid-19 în Spania şi Italia

Meciul din optimile Champions League dintre Atalanta Bergamo și Valencia, disputat la 19 februarie, la Milano, în fața a peste 40.000 de suporteri, ar fi accelerat răspândirea coronavirusului, scrie publicația franceză Le Figaro.

RomaniaTV.net
24 mart. 2020, 19:33
Meciul dintre Atalanta Bergamo şi Valencia a accelerat răspândirea Covid-19 în Spania şi Italia

Pe San Siro, Atalanta reușea un istoric 4-1 în fața Valenciei. Potrivit mai multor publicații italiene, această confruntare a „declanșat” răspândirea masivă a coronavirusului în regiunea Lombardia (Italia), dar și în Spania. Unele surse numesc această întâlnire „meciul zero” (n.r. pacientul zero reprezintă prima persoană care a fost infectată în timpul unei epidemii).

Citeşte şi Adrian Streinu Cercel, mesaj pentru ROMÂNI. Ce spune despre apa de la robinet în perioada pandemiei de CORONAVIRUS

Peste 30.000 de suporteri au călătorit de la Bergamo pentru a urmări meciul de la Milano.

Cred că epidemia a început mai devreme, în mediul rural, la târguri agricole și în baruri. Dar concentrarea a zeci de mii de oameni din aceeași zonă în același loc pare să fi fost un factor important de diseminare„, a explicat Massimo Galli, șeful departamentului de boli infecțioase al spitalului Sacco din Milano, în presa din Peninsulă.

Este vorba despre o „bombă biologică”

Mai mult, comuniunea și izbucnirile de bucurie după victoria istorică a clubului italian sugerează că evenimentul a fost un „teren de reproducere” pentru răspândirea coronavirusului. Fabiano Di Marco, șeful departamentului de pneumologie al spitalului Papa Giovanni XXIII din Bergamo, a declarat pentru Corriere della Sera, că este vorba despre o „bombă biologică”.

Universitatea La Sapienza din Roma, una dintre cele mai renumite din Europa, a dezbătut explozia bruscă a cazurilor de Covid-19 la Bergamo și Milano, unde a avut loc întâlnirea.

Florin Cîţu, despre sprijinirea economiei în timpul crizei de coronavirus. „Ne concentrăm ca românii afectaţi să nu sufere” 

Gruparea a mii de oameni la câțiva centimetri unul de celălalt, implicând manifestări de euforie, cum ar fi îmbrățișări sau strigăte, toate acestea ar fi putut favoriza răspândirea virusului„, a explicat Francesco Le Foche, profesor de reumatologie, doctor în științe biomedicale la Universitatea La Sapienza, pentru Corriere dello Sport.

O universitate din Valencia și Centrul de Studii Strategice Internaționale (CSIS) consideră, de asemenea, că această întâlnire a contribuit la răspândirea virusului în Spania. Jurnaliștii spanioli și susținătorii clubului iberic care au făcut călătoria au fost, de asemenea, testați pozitiv la întoarcerea din Italia, iar unii dintre ei chiar au fost spitalizați. În urmă cu câteva zile, FC Valencia a anunțat că 35% din personalul său este infectat cu Covid-19.

Momentul răspândirii Covid-19 în Italia și Spania sprijină aceste presupuneri neconfirmate în prezent. Într-adevăr, la începutul lunii martie au fost anunțate primele cazuri pozitive de Covid-19 în rândul suporterilor ultrași ai Atalantei, adică la sfârșitul celor 14 zile ale perioadei de incubație a virusului.