Medic din prima linie COVID trage semnalul de alarmă: Sunt pacienţi tineri, cu plămânii afectaţi sever! Starea lor li se deteriorează rapid şi inexplicabil

Se pare că simptomele noului coronavirus se schimbă de la o zi la alta şi sunt foarte greu de anticipat de către cadrele medicale. Acesta este şi avertismentul medicul Gabriel Găvriluț, șeful Secției de Pneumologie de la Spitalul Județean de Urgență din Zalău.

RomaniaTV.net
17 nov. 2020, 12:09
Medic din prima linie COVID trage semnalul de alarmă: Sunt pacienţi tineri, cu plămânii afectaţi sever! Starea lor li se deteriorează rapid şi inexplicabil

Acest medic din prima linie COVID avertizează că există pacienți care fac forme severe de boală și în absența comorbidităților sau vârstei avansate. Sunt pacienți tineri, fără factori de risc sau boli asociate, care după zile de evoluție favorabilă se deteriorează rapid, inexplicabil, având nevoie de oxigenoterapie, ventilație non-invazivă sau chiar invazive”.

Medic din prima linie COVID: numărul de îmbolnăviri creşte dramatic

Chiar dacă noul COVID există de peste un an de zile, există încă multe necunoscute legate de virusul SARS-COV2 și de efectele pe care le poate produce asupra organismului uman, afirmă medicul Gabriel Găvriluț.

„Numărul de îmbolnăviri crește dramatic, la fel numărul deceselor provocate de coronavirus. În toată lumea, nu doar la noi. State cu sisteme de sănătate avansate au fost afectate sever de amploarea pandemiei. Am avut pacienți vârstnici dar și tineri, pe care i-am preluat în serviciul de Pneumologie cu plămânii afectați sever încât abia realizau saturații de oxigen în sânge de 30-45 % (alarma se dă la saturații sub 90%). Am pacienți pe care i-am ventilat în secție săptămâni în șir, iar acum continuă tratamentul cu oxigen și ventilația non-invazivă la domiciliu. Există situații dramatice!”, a menţionat medicul din Zalău.

Medicul din Zalău, apel la responsabilitate

„Numărul mare de îmbolnăviri și decese raportate de autorități, dar și gravitatea și dramatismul zecilor de cazuri, m-au determinat să scriu acest mesaj și să fac apel la responsabilitate. Lipsa unui tratament specific și absența, deocamdată, a unui vaccin eficient trebuie să ne oblige la o prevenție energică și susținută.

Păstrarea distanței, purtarea măștii (să acopere nasul și gura) și igiena riguroasă a mâinilor sunt măsuri care ne pot feri de infectare și de boală. Și nici nu este foarte greu când te gândești la sănătatea celor dragi. Și pentru o perioadă limitată.

Fiecare este responsabil pentru sănătatea și viața sa și a celor apropiați. Îmi vine în minte un îndemn al unui medic (din păcate nu imi amintesc numele), citit cu ceva timp în urmă ‘Comportați-vă ca și în starea de urgență, indiferent de măsurile impuse de autorități!’ „,  spune Gabriel Găvriluț într-un mesaj, publicat de Spitalul Județean din Zalău.

Citeşte şi: Medicul Cătălin Denciu a devenit cetăţean de onoare al oraşului Piatra Neamţ. Familiile victimelor incendiului din secţia ATI vor primi ajutoare