Medicul acuzat de efectuarea forţată a testelor de virginitate pe protestatare, achitat

O curte militară de judecată din Egipt l-a achitat duminică pe doctorul militar acuzat că ar fi efectuat "teste de virginitate" forţate pe protestatare anul trecut. Decizia a înfuriat organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului.

RomaniaTV.net
13 mart. 2012, 17:03
Medicul acuzat de efectuarea forţată a testelor de virginitate pe protestatare, achitat

Ahmed Adel a fost găsit nevinovat în procesul în care era acuzat că i-ar fi făcut Samirei Ibrahim un test de virginitate, pentru că declaraţiile acesteia s-au dovedit a fi „contradictorii”, informează AFP.

Cazul a fost extrem de mediatizat şi a stârnit un val de reacţii din toată lumea. Judecarea cazului a fost considerată o victorie naţională pentru femeile protestatare care au fost suspuse unor teste similare şi care sperau să îi poată da şi ele în judecată pe agresori.

Organizaţiile internaţionale consideră că verdictul este un „travestit” al justiţiei egiptene.

Cazul a pornit de la două plângeri înaintate de Samira Ibrahim anul trecut. Pe 9 martie 2011, soldaţii au evacuat brutal piaţa Tahrir din Cairo, epicentrul protestelor care l-au înlăturat pe Hosni Mubarak, şi au reţinut cel puţin 18 femei.

Femeile susţin că au fost bătute, electrocutate cu aparate de electroşocuri, dezbrăcate până la piele şi fotografiate şi apoi forţate să facă „teste de virginitate” sub ameninţarea că vor fi acuzate de prostituţie.

Un general de armată a luat apărarea acestor măsuri la vremea aceea, spunând că „Nu am vrut ca ele să spună după aceea că le-am violat sau agresat sexual, aşa că vroiam să dovedim că nu sunt virgine din-nainte”.