Medicul Alexandru Rafila, nou avertisment despre evoluţia coronavirusului în România. „Procentul de forme grave este mai mare”

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), a declarat, vineri, la România TV, noul coronavirus a suferit mutaţii pe măsură ce se transmite la tot mai mulţi oameni, iar acest lucru a dus şi la creşterea numărului de forme grave de infecţii. 

RomaniaTV.net
08 mai 2020, 08:32
Medicul Alexandru Rafila, nou avertisment despre evoluţia coronavirusului în România. „Procentul de forme grave este mai mare”

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM) a vorbit la România TV despre modul în care s-a răspândit noul coronavirus în ţara noastră.

„Era un lucru aşteptat să capete mutaţii pe măsură ce se transmite la tot mai mulţi oameni, pe masură ce are o multiplicare repetată, mai multe cicluri, virusul suferă mutaţii, este în natura acestor tipuri de virusuri de tip ARN. Nu este nimic neaşteptat. Problema este legată ca la un moment dat aceste mutaţii repetate pot duce la modificarea virusului în doua sensuri.

Bani pentru oamenii din Bucureşti care se oferă să fie testaţi pentru coronavirus. Ce implică proiectul Primăriei Capitalei

Dr. Alexandru Rafila susţine că este vorba despre „o creştere a transmisibilitaţii şi a patogenitatii sau se poate să asistăm la o diminuare a transmisibilităţii şi a patogenităţii.

„Ce inseamnă că a crescut patogenitatea. Procentul de forme grave este mai mare şi produce complicaţii la mai multe persoane procentual”, a menţionat medicul.

Tratamentul pentru coronavirus va fi disponibil în acest an

Întrebat când va exista un antidot pentru această infecţie, președintele SRM a explicat că noul coronavirus poate fi combătut preventiv prin vaccin sau medicamentaţie care sa impiedice multiplicarea.

„Sunt doua lucruri diferite. În cursul acestui an o să avem un tratament. O moleculă a fost adoptată în SUA. E vorba de Remdesivir care să blocheze virusul la persoanele infectate.

Un vaccin nu sunt aşa optimist, abia într-un an să discutăm de un vaccin descoperit şi disponibil şi care are încheiate toate studiile. Mentionaţi ca se studiază pe animale, la om e complex şi dureaza mult timp”, a spus dr. Rafila, la România TV.

Cum funcţionează tratamentul cu plasmă

Alexandru Rafila a vorbit şi despre modul în care s-au vindecat oamenii infecţaţi cu noul coronavirus.

„Ce s-a întamplat au fost două premiere. Câţiva au primit Remdesivir, câţiva pacienţi au primit plasma de la persoane vindecate, una din solutiile incercate”, a afirmat președintele Societății Române de Microbiologie.

Alexandru Rafila, despre al doilea val de coronavirus: „Sper să nu fie în sezonul estival”

Medicul susţine că trebuie ca acum să fie evaluat impactul tratamentului cu plasmă prelevată de la pacienţii s-au vindecat de coronavirus.

„Ne aşteptăm la rezultate favorabile. Terapia cu plasma nu este o noutate, dar în momentul de faţă nu ştim care sunt persoanele la care nivelul de anticorpi este ridicat. Nu există teste care să ne arate cantitatea de anticorpi. Terapia este promiţătoare”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre vârful epidemiei de coronavirus în România

„Ne aflăm pe zona 300-350 de cazuri cu mici variaţii. Ne situăm aici, asteptăm să vedem perioada următoare care urmează liberelor de 1 mai dacă lumea a interacţionat mai mult vedem creşterea numărului de cazuri. Vârful îl vom ştii când vom vedea o scădere susţinută si atunci vom spune că am trecut de vârf”, a declarat dr. Rafila.

Medicul le-a reamintit românilor că „depinde de comportamentul fiecăruia dintre noi şi de respectarea utilizării măştii, spălatul pe mâin şi distanţarea socială, evitarea zonelor aglomerate”.

Directorul de la Victor Babeş: Ne aşteptăm ca şi după zilele de 1 şi 2 mai să ne aducă noi cazuri. Românii n-au respectat recomandările