Medicul Emilian Imbri, despre evoluţia COVID în România: „Am scăpat hăţurile când s-au terminat concediile”

Managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală, medicul Emilian Imbri, susţine că România a început pandemia de COVID luând toate măsurile pentru limitarea răspândirii virusului, doar după ce a fost martora tragediilor din China, Italia şi Spania.

RomaniaTV.net
21 oct. 2020, 05:11
Medicul Emilian Imbri, despre evoluţia COVID în România: „Am scăpat hăţurile când s-au terminat concediile”

De asemenea, medicul susţine că transmiterea coronavirusului a început să crească odată cu primele etape de relaxare, iar odată cu reluarea majorităţii activităţilor, situaţia a scăpat de sub control.

Citeşte şi: Raed Arafat: „La un moment dat, toate spitalele vor primi pacienţi COVID. Din păcate, colegii din alte ţări au ales la ATI”

„Noi suntem atipici. Noi am fost martorii a ceea ce s-a întâmplat în China, Spania și Italia, martorii acelei avalanșe de decese și de îmbolnăviri. Am avut timp să ne speriem și am luat măsuri înainte să fie declarată la noi situația gravă. Am intrat în stare de urgență, am închis școlile, am trecut la lucrul de acasă, au început să se dea amenzi, deci lucruri pe care alte țări nu au avut timp să le mai facă. Și atunci, când au ajuns la noi primele valuri de viruși, noi eram pregătiți. Am întrerupt practic virusul. Atunci se punea problema de ce suntem noi așa și nu facem ce fac țările celelalte. Țările celelalte nu au apucat să facă treaba asta. A murit o generație în Italia” , a declarat acesta.

Medicul susţine că măsurile au fost atât de severe încât cetăţenii nu au apucat să ştampileze virusul. 

„A urmat apoi încet, încet relaxările pentru că era firesc. Populația a început să nu mai creadă, să bagatelizeze, nici administrația n-a mai luat măsuri așa de drastice. Relaxare după relaxare, a început să crească transmiterea, dar nu într-un mod atât de groaznic încât să ne speriem. Am scăpat hățurile undeva spre septembrie când s-au terminat concediile, au început școlile, munca a început peste tot, a început aglomerația în mijloacele de transport. Au fost niște măsuri atât de severe încât, practic, nu prea ai apucat să ștampilezi virusul. Toate lucrurile astea au dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri pentru că și copiii sunt purtători și au mers spre bunici, părinții au început să-i lase cu bunicii. Sunt lucruri firești” , a menţionat medicul.

De asemenea, Emilian Imbri susţine că pandemia în România a început atipic şi se termină încercând să fie oprită transmiterea la persoanele în vârstă. Acesta susţine că populaţia nu mai poate fi ţinută în casă pentru că exista riscul de manifestaţii.

 „Nu știu dacă mai puteam amâna. Tensiunea era așa de mare. Poate că, într-adevăr, nu am distanțat prea bine ultimele relaxări și asta se simte. Am început atipic și terminăm încercând să oprim transmiterea la persoanele în vârstă pentru că sunt cele mai vulnerabile. Într-o țară săracă, când scoți singurele două tancuri la început și îți sunt distruse, nu mai ai resurse pentru la final. Noi am făcut tot ce s-a putut la început. Cât să poți să ții? Oricum, suntem încă bine ca resurse medicale. Dar populația nu mai putea fi ținută pentru că riscul era să înceapă acele manifestații care sunt acum în alte țări”.