Raed Arafat: „La un moment dat, toate spitalele vor primi pacienţi COVID. Din păcate, colegii din alte ţări au ales la ATI”

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că studenții care termină în acest an Facultatea de Medicină vor fi angajați imediat în sistem, deoarece există o criză majoră de cadre medicale. El speră prin aceste măsuri că va da un suflu sistemului medical, afectat atât de puternic de criza Covid-19.

20 oct. 2020, 18:03
Raed Arafat: „La un moment dat, toate spitalele vor primi pacienţi COVID. Din păcate, colegii din alte ţări au ales la ATI”

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, marți seară, la Digi24, că situația este grea în sistemul medical, dar în perioada următoare va fi și mai dificil pentru că presiunea pe spitale va fi din ce în ce mai mare. Din aceste motive, în toate spitalele vor fi internați pacienți cu COVID-19. „Ne așteptăm să crească numărul de cazuri. Vă dau niște cifre ca să vedeți despre ce vorbim. Avem 615 localități care au între 1,5 și la 3 la mie, 255 de localități cu peste 3 la mie, 44 municipii între 1,5 și 3 la mie, și 15 orașe cu peste 3 la mie.

De aici vine presiunea și presiunea pe ATI. Măsurile luate pot duce la o curbă descendentă. Am discutat cu domnul ministru Tătaru. Spitalul Mlaxa va fi transformat în spital COVID. S-a stabilit un număr de paturi suplimentare pentru COVID. Un etaj de la Spitalul Pantelimon va fi pentru COVID.

 

La un moment dat, toate spitalele vor primi pacienți COVID. Sunt mai multe județe care ne-au cerut ventilatoare pentru a suplimenta numărul de paturi. De exemplu, Mureș, Vâlcea și la Iași.

În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația”, a spus Raed Arafat. „Problema e că în București avem câteva sute de cazuri pe zi. De aici 5% au nevoie de ATI. (…) În unitățile de primiri urgențe stau pacienți pentru că nu au locuri la ATI.

Peste tot apar situații grave, asemănătoare cu Ploieștiul. Sunt situații la ATI când medicii fac Covid. Nu e o zi fără să detașăm un număr important de medici.

Ce mă bucur e că CCR a respins plângerea avocatului poporului, care ne-ar fi pus într-o situație dificilă. Deci putem detașa în continuare.

Decuplarea aparatelor la pacienții care n-au șanse din păcate colegii din alte țări au mutat de la unii la alții pacienți ventilatoarele.

Soluția optimă e creșterea numărului de locuri, de medici și așa mai departe. Urmează să anunțăm soluția la resurse umane. Mulți au terminat acum și vrem imediat să-i cooptăm în sistem. Va fi, sper, o soluție ok ca să acoperim nevoile.

Am identificat soluții să facem față la cele mai grave situații”, a declarat Raed Arafat la postul de televiziune Digi24.

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat cât de critică e situația exploziei de infectări cu SARS-CoV-2.

Se transferă pacienți COVID-19 în ALTE ȚĂRI

„Din Belgia știu că s-au transferat bolnavi în Olanda. Acum, Olanda are și ea discuții unde transferă. Toată țările tratează problema ca pe o situație de suprasolicitare, dacă vreți să spunem, între ghilimele, ca pe o catastrofă” este declarația lui Raed Arafat, făcută la Digi24.

„Solicitările sunt mult mai mari decât posibilitățile și, atunci, toate statele găsesc soluții și se adaptează” a continuat secretarul de stat din MAI. Dr. Raed Arafat a mai spus că „această adaptare e prin transfer, prin realocare de paturi, prin suplimentarea paturilor în anumite zone”.

Numărul paturilor ATI din Bucureşti pentru pacienţii cu COVID-19, suplimentat cu peste 100

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit, marți seară, la Digi 24, despre creșterea numărului de locuri la ATI, spunând că România poate avea în plus 400 de paturi la Terapie Intensivă și nu va ajunge în situația Italiei, unde medicii au trebuit să aleagă între pacienți, pentru a decide cine va fi intubat, pentru că avea șanse e supraviețuire, și cine nu. Arafat este, însă, contrazis de la Ploiești, unde admiterea pacienţilor în secţia de Terapie Intensivă s-a făcut până în acest moment în ordinea gravităţii, unitatea confruntându-se cu o lipsă de locuri la ATI.

„Nu suntem acolo. Avem resurse, noi avem în stocuri ventilatoare, materiale, echipamente. putem suplimenta încă 400 de paturi de ATI.

Numărul paturilor de terapie intensivă din unităţile sanitare de la nivelul municipiului Bucureşti destinat pacienţilor cu COVID -19 va fi suplimentat cu peste 100, în urma unei evaluări realizate marţi după-amiază de către ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat Raed Arafat, informează un comunicat remis marţi presei.

Astfel, cei doi oficiali au decis repartizarea unei unităţi mobile cu 12 paturi ATI care va fi utilizată pentru tratarea pacienţilor cu COVID 19 la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

De asemenea, Spitalul Clinic nr. 1 „CF Witting” va suplimenta la 10 numărul paturilor ATI COVID 19.

FOCAR de coronavirus la Elias: 11 angajaţi au fost depistaţi pozitiv 

Potrivit MS, Spitalul Clinic Colentina, care a fost operaţionalizat în întregime, prin Ordinul Comandantului Acţiunii, pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS Cov 2, va avea 29 paturi de ATI funcţionale, iar Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti 11 paturi ATI.

Mai mult, s-a decis ca unităţile sanitare de urgenţă din Capitală, respectiv Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” să fie desemnate spitale suport COVID pentru secţiile de terapie intensivă, iar Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” a fost desemnat unitate sanitară care asigură asistenţa medicală pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, prin Ordinul Comandantului Acţiunii.

MS precizează că la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” şi Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” vor fi operaţionalizate câte 10 paturi, în timp ce la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” vor funcţiona 20 de paturi ATI COVID.

„La toate aceste unităţi reprezentanţii direcţiei de sănătate publică vor verifica modul în care au fost realizate separarea circuitelor şi asigurarea fluxului pacienţilor. Avem în vedere creşterea capacităţii de tratare a pacienţilor şi în unităţile sanitare din judeţele Cluj, Timiş, Mureş, Iaşi, dar hotărârea va fi luată după ce în această săptămână finalizez evaluarea acestora de la faţa locului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, citat în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii a mai spus că se are în vedere şi suplimentarea personalului medical care lucrează în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

„În acest sens, s-a identificat modalitatea legală ca cei 200 de medici rezidenţi şi specialişti care au susţinut examenul de specialitate în ATI, Urgenţă, epidemiologie, boli infecţioase, pneumologie şi radiologie care nu au post, să poată fi angajaţi în Spitalul de Urgenţă pr. Dr. Dimitrie Gerota, după care să fie detaşaţi în unităţile cu personal insuficient de către DSU”, precizează MS.

SJU Ploieşti: Admiterea pacienţilor în ATI s-a făcut în ordinea gravităţii, din lipsă de locuri

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti precizează, într-un comunicat emis, marţi, că admiterea pacienţilor în secţia de Terapie Intensivă s-a făcut până în acest moment în ordinea gravităţii, unitatea confruntându-se cu o lipsă de locuri la ATI.

„Într-adevăr, există problema admiterii pacienţilor în ATI, din lipsă de locuri, dar este o problemă generală în momentul de faţă, absolut toate spitalele întâmpinând această situaţie. Până în acest moment, admiterea pe secţia de terapie în Spitalul Judeţean din Ploieşti s-a făcut în ordinea gravităţii. Pentru pacienţii care nu au fost admişi în ATI din lipsă de locuri, s-a găsit soluţia consultării de către medicul de terapie intensivă şi medicul infecţionist, prescrierea şi administrarea tratamentului specific în UPU, ventilarea acestora în Urgenţă până la eliberarea unor locuri în secţia ATI”, precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului conducerii SJU, capacitatea de ventilare a Unităţii de Primiri Urgenţă (UPU) nu a fost încă depăşită, dar se apropie de limita maximă.

„Chiar dacă UPU a ajuns la capacitatea maximă de preluare şi medicii săi sunt epuizaţi, mulţi fiind pozitivi şi internaţi, până în acest moment s-a reuşit susţinerea pacienţilor care depăşesc capacitatea ATI, asigurându-le ventilaţie, medicaţie specifică şi urmărire. Totuşi, dacă acest ritm de creştere al prezentărilor continuă, preconizăm că în curând şi capacitatea UPU va fi depăşită”, se mai arată în comunicatul SJU Ploieşti.

În ultima perioadă, cu mici excepţii, autorităţile prahovene raportează zilnic locurile ATI alocate pacienţilor COVID-19 ca fiind ocupate integral.

Conducerea SJU Ploieşti şi-a luat, luni, un „angajament ferm” privind reoperaţionalizarea, în cursul zilei de marţi, a unităţii mobile ATI aflată în incinta unităţii sanitare. Această unitate dispune de 12 paturi.