Medicul Radu Ţîncu trage un semnal de alarmă: Nu donaţi plasmă după ce v-aţi vaccinat anti-Covid. Ar putea altera răspunsul sistemului imunitar la vaccin!

Persoanele care se vaccinează anti-Covid nu mai au voie să doneze plasmă. Medicii îi îndeamnă pe românii care au trecut prin boală să doneze plasmă înainte de a se vaccina.

25 ian. 2021, 09:45
Medicul Radu Ţîncu trage un semnal de alarmă: Nu donaţi plasmă după ce v-aţi vaccinat anti-Covid. Ar putea altera răspunsul sistemului imunitar la vaccin!

Radu Țîncu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, spune că donarea de plasmă după vaccinarea anti-Covid ar putea „să altereze răspunsul sistemului imunitar la vaccin”.

„Sunt mai multe lucruri pe care nu le cunoaștem. În primul rând care este momentul la care ar trebui aceștia să doneze plasă (o persoană vaccinată – n.r), care este conținutul de anticorpi pe care ar trebui să îl obțină după vaccin pentru a dona plasmă. În plus de acest aspect, faptul că se realizează o preluare de produse sanguine la un pacient care a fost imunizat/vaccinat, poate să altereze răspunsul imunitar al acestuia și să facă imprevizibilă dezvoltarea imunității postvaccinare. Neavând date științifice care să ateste acest lucru, orice manevră care explică imunitatea, cum este donarea de sânge, poate să creeze anumite perturbări ce pot să altereze capacitatea de a dezvolta anticorpi a unei persoane vaccinate”, a explicat Radu Țîncu într-o intervenție telefonciă la Realitatea PLUS.

Medicul Radu Țîncu le transmite oamenilor care au avut virusul şi au anticorpi să doneze plasmă înainte de a face vaccinul fiindcă i-ar putea ajuta foarte mult pe cei care sunt în stare gravă.

Radu Ţîncu a precizat că există perturbări la nivelul organismului după donarea de plasmă, însă îi sfătuiește pe oameni să se uite mai degrabă la efectele benefice. În acest sens, a dat ca exemplu faptul că se produc celule roșii noi, riscul dezvoltării cheagurilor de sânge scade în cazul persoanelor care au o astfel de predispoziție. „Sunt mai multe beneficii, chiar și pentru donatori (dacă donează plasmă înainte să se vaccineze anti-Covis – n.r.) în comparație cu riscurile”, a continuat medicul Radu Țîncu.

Citeşte şi Adina Alberts, un nou avertisment alarmant pentru români. Dezvăluiri-bombă despre Pfizer şi AstraZeneca

Citeşte şi Medicul Octavian Jurma, avertisment şocant: Noua tulpină de COVID ar putea aduce o nouă pandemie. 60% din cazurile din Capitală vor fi cu noua variantă