Meleşcanu: Rogozin a încălcat deliberat sancţiunile UE pentru a crea un diferend între România şi Rusia

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat luni că situația generată de interdicția de survol a României de către aeronava în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost una "deliberată" ca să creeze un diferend politic între România și Rusia, șeful diplomației române amintind că politicianul rus a postat pe Twitter, în avans, itinerariul său.

31 iul. 2017, 14:30
Meleşcanu: Rogozin a încălcat deliberat sancţiunile UE pentru a crea un diferend între România şi Rusia

„Din punctul meu de vedere, toată această chestiune, cu survolul României, a fost în mod clar prevăzută ca să creeze un diferend politic între România și Rusia. Și spun acest lucru pentru că, cu câteva zile înainte de a pleca spre Transnistria, Rogozin a dat pe Twitter informația că va survola teritoriul României și a pus și harta respectivă, ca să vedem pe unde intră, pe unde iese și așa mai departe. Din punctul meu de vedere a fost o chestiune deliberată de vicepremierul Rogozin, pentru a crea dificultăți în relațiile dintre România și Rusia”, a afirmat șeful diplomației, conform Agerpres.

Meleșcanu a spus că gestul politicianului rus a avut și o semnificație secundară. „A vrut să demonstreze că sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană cu privire la anumiți demnitari care sunt pe lista neagră și care nu au voie să călătorească sau să tranziteze teritoriile țărilor membre ale Uniunii Europene nu funcționează”, a afirmat el.

Citeşte şi: Dimitri Rogozin reacţie dură după ce i s-a interzis survolarea spaţiului aerian al României: „Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!”

De altfel, Teodor Meleșcanu a adăugat că, în ciuda unor afirmații contrare din partea rusă, viața persoanelor din aeronava civilă căreia i s-a interzis survolul României, vineri, nu a fost pusă în pericol. „În niciun moment, viața pasagerilor nu a fost pusă în dificultate (…). Faptul că au aterizat la Minsk dovedește foarte clar că aeronava dispunea de tot combustibilul necesar pentru a face orice fel de traseu în zona noastră”, a adăugat Meleșcanu.

Ministrul român de Externe a detaliat și o parte dintre procedurile ce au dus la interdicția de survol. „Vicepremierul Rogozin a informat pe Twitter întreaga lume că va zbura, va survola teritoriul României și a prezentat și harta cu itinerariul avionului respectiv. În mod firesc și evident, atunci când se face o asemenea comunicare publică este practic punctul de la care trebuie să pornească mecanismul care să țină seama de sancțiunile Uniunii Europene. Această comunicare a fost primită și la Direcția Consulară de la noi, care a informat Autoritatea Aeronautică din România și a precizat că, în conformitate cu sancțiunile stabilite de Uniunea Europeană, nu acordă drept de survol acestei aeronave, chiar dacă ea era civilă”, a spus Teodor Meleșcanu.

Ministrul român a arătat că faptul că Dmitri Rogozin a ales să se afle într-o aeronavă civilă „dovedește că a fost deliberată toată această operațiune”.

Vineri, Rusia a protestat față de decizia Bucureștiului de a interzice unui avion de linie pe ruta Moscova-Chișinău în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze teritoriul României, calificând aceasta drept o „provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relațiilor bilaterale”, conform Ministerului rus de Externe, citat de agenția de presă TASS.

„Ministerul de Externe a adresat un protest ferm însărcinatului cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, în legătură cu decizia autorităților României de a interzice survolarea spațiului aerian al țării lor de către un avion civil de pasageri al companiei aeriene Globus”, care efectua la 28 iulie un zbor regulat pe ruta Moscova-Chișinău, menționează diplomația rusă.

„A fost subliniat faptul că a fost pusă în pericol securitatea a peste 160 de pasageri, care se aflau la bordul avionului”, se mai spune în declarația Ministerului rus de Externe. „Ei nu au reușit să ajungă la timp la destinație”, conform aceluiași text.

Potrivit MAE rus, Moscova consideră acest incident drept o „provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relațiilor bilaterale”. „Am invitat autoritățile române să efectueze o investigație minuțioasă a celor întâmplate și să ofere părții ruse o explicație”, a adăugat diplomația rusă.

Vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chișinău și apoi în Transnistria a eșuat vineri din cauza refuzului României de a permite avionului de linie să traverseze spațiul său aerian, notează agenția de presă citată.

Conform companiei aeriene S7, cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chișinău i-a fost interzis accesul în spațiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o „persoană de pe lista cu sancțiuni” a UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruși care au interdicție de călătorie în Uniunea Europeană.

Avionul s-a întors la Minsk, după care vicepreședintele Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat „Aeroflot” din capitala belarusă.

În spatele refuzului României de a permite survolul avionului S7, ce zbura spre Chișinău, se află Occidentul, a declarat vineri searaă vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de TASS.

Rusia califică refuzul autorităților române drept un gest antirusesc grosier, la limita huliganismului internațional, a reacționat și ministrul de Externe adjunct rus, Grigori Karasin, citat de RIA Novosti.